США в ОБСЄ закликали РФ припинити перешкоджати міжнародному судноплавству в Азовському морі

Новини
Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан Фото: osce

США в ОБСЄ закликали Російську Федерацію припинити перешкоджати міжнародній торгівлі та судноплавству в Азовському морі і Керченській протоці.

Про це заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію сайту Місії США при ОБСЄ.

«З квітня Росія затримала сотні комерційних суден, що намагалися протягом тривалого часу і з великими витратами дістатися до українських портів в Азовському морі через Керченську протоку. Сполучені Штати засуджують переслідування Росією міжнародного судноплавства і підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в межах своїх міжнародно визнаних кордонів. Ми закликаємо Російську Федерацію припинити переслідування міжнародної торгівлі і судноплавства в Азовському і Керченській протоках», – сказав Каміан.

Як повідомлялось, з 30 квітня Берегова охорона Прикордонної служби ФСБ РФ почала зупиняти в Керченській протоці для огляду та ідентифікації екіпажу судна, які прямують в порти України на Азовському морі.

21 травня Росія обмежила судноплавство в Азовському морі до 23 травня, посилаючись на проведення в регіоні бойових стрільб.

22 травня постпред президента в АРК Борис Бабін заявив, що стрільби і навчання, через які Росія обмежила судноплавство в Азовському морі, є демонстративною ескалацією російської агресії проти України, загрозою торговельному мореплавству і рибальству. Він зазначив, що цьому сприяють і до сих пір чинні угоди України з РФ за якими судна РФ мають право перебувати в будь-якій точці Азовського моря, включаючи затоку Сиваш.

17 липня президент Петро Порошенко наказав керівництву Збройних сил вжити заходів для припинення провокацій Росії щодо незаконноЇ зупинки та огляду українських та іноземних суден, які прямують через Керченську протоку в українські порти в Азовському морі.

Міністр інфраструктури України Володимр Омелян вважає, що РФ буде й надалі посилювати блокування судноплавства в Азовському морі шляхом необґрунтованих перевірок українських та іноземних суден, зменшуючи таким чином вантажообіг портів Бердянська і Маріуполя з метою дестабілізувати економіку регіону. Тому РНБО має відпрацювати сценарій адекватних дій України у відповідь на незаконні дії РФ на Азові.

Начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко заявив, що ВМСУ посилять свою присутність в Азовському морі через незаконні дій Росії щодо обмеження міжнародного судноплавства. Крім того, будуть проведені заходи для зміцнення оборони узбережжя Азова.

28 серпня президент Петро Порошенко доручив МЗС України підготувати пропозиції для засідання РНБО України щодо ситуації в акваторії Азовського моря в зв’язку з незаконними діями Росії з обмеження міжнародного судноплавства.

30 серпня Держдеп США заявив, що вважає дії Росії, спрямовані на блокування міжнародного судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці порушенням міжнародного права.

6 вересня РНБО України прийняла рішення посилити військово-морську присутність у Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угруповання ВМСУ з розвитком відповідної інфраструктури.