Євросоюз зажадав від РФ належного лікування і звільнення Сенцова

Новини
Олег Сенцов на обстеженні в лікарні Лабитнангі, 29.09.2018 Фото: 89.fsin.su

ЄС вимагає від РФ «не тільки швидкого та належного медичного лікування Олега Сенцова, але і його негайного звільнення разом з іншими незаконно утримуваними в РФ і Криму українцями».

Про це йдеться в заяві прес-секретаря Європейської зовнішньополітичної служби Майї Косіянчич, яку опублікували на сайті відомства увечері 7 жовтня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Олег Сенцов продемонстрував неймовірну мужність, рішучість і самовідданість протягом 145 днів голодування. Його стан здоров’я зараз погіршився до критичного», – підкреслила Косіянчич.

«Відмовляючи Сенцову в наданні належного стаціонарного медичного лікування, органи влади РФ порушують його основні права, а також свої власні зобов’язання поважати права людини відповідно до міжнародного права, а саме – тимчасового рішення Європейського суду з прав людини від 25 липня 2018 року», – йдеться в заяві.

«Олег Сенцов був ув’язнений за свою діяльність на Кримському півострові, проти незаконної анексії якого РФ він категорично виступає. ЄС вважає цю справу порушенням міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя», – зазначила Косіянчич.

Раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що політв’язень має намір припинити голодування 6 жовтня.

Нагадаємо, 5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії. Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

28 вересня Олега Сенцова вивозили з колонії в Лабитнангі в міську лікарню для «обстеження». Управління ФСВП РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу опублікувало фотографію Сенцова під час обстеження. Українець на ній виглядає дуже худим і виснаженим.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.