ЄСПЛ прийняв скаргу Олега Сенцова – правозахисник

Новини
Олег Сенцов на обстеженні в лікарні Лабитнангі, 29.09.2018 Фото: 89.fsin.su

Європейський суд з прав людини (ЄСПЧ) прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який вже 144 дні голодує у колонії міста Лабитнангі.

Про це у Telegram повідомив керівник міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чіков, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ще одна суперновина. ЄСПЛ комунікував справу Олега Сенцова. Суд пов’язав його скаргу зі справою України проти Росії про анексію Криму», – написав Чіков.

Чіков також опублікував лист, направлений з ЄСПЛ до адвоката Наталії Добрєвої , яка представляє інтереси українського політв’язня.

З нього випливає, що у поданій до ЄСПЛ скарзі Сенцов стверджує, що стосовно нього російською владою мало місце порушення статті 3 (заборона тортур), статті 5 (право на свободу і безпеку) Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Як повідомлялось, 14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз. Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

18 версня Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з закликом негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова.

28 вересня Олега Сенцова вивозили з колонії в Лабитнангі в міську лікарню для «обстеження», за результатами якого йому «проведена корекція лікування». Управління ФСВП РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу опублікувало фотографію Сенцова під час обстеження. Українець на ній виглядає дуже худим і виснаженим.

Адвокат Дмитро Дінзє повідомив, що Олег Сенцов страждає серцевою недостатністю і ревматизмом.