Правозахисники розповіли про стан здоров’я політв’язня Кольченка після голодування

Новини
Олександр Кольченко у російській колонії Фото: Facebook Nikolay Shchur

Незаконно засуджений в РФ український політв’язень, кримчанин Олександр Кольченко, який утримується в колонії №6 Копейська Челябінської області, після голодування адаптувався, але знаходиться на дієтичному харчуванні.

Про це йдеться в звіті адвоката Уральської правозахисної групи, який відвідував Кольченка в середині вересня, повідомила агентству Укрінформ член правозахисної групи Тетяна Щур, надавши відповідну довідку-звіт, передає Центр журналістських розслідувань.

«За час попередньої зустрічі змін в умовах утримання (Кольченка – ред.) немає. Знаходиться так само в 4 загоні, взаємини з іншими засудженими в загоні нормальні. В даний час непрацевлаштований. Після проведеного голодування повністю адаптувався. Температурний режим в приміщенні загону нормальний, опалення включено. До теперішнього часу перебуває на дієтичному харчуванні. В їжу дають вершкове масло, сир, різні каші, варене яйце, м’ясо, риба згідно з нормами. Стан здоров’я нормальний», – йдеться в звіті про зустріч з українцем.

Також повідомляється, що у Кольченка були «симптоми застуди, але нічого серйозного». Медичну допомогу він отримує відповідно до необхідності. Потрібні ліки, які йому передавали, отримав і приймає їх. Додаткових ліків не потрібно.

Крім того, зазначають правозахисники, 12 вересня Кольченко був підданий адміністративному покаранню за порушення форми одягу – три доби в ШІЗО. Покарання відбув.

«Бібліотекою користується, книги читає. Листи від родичів отримує. Передачі, посилки отримує. Листи підтримки на іноземних мовах адміністрація установи йому не передає. Фізичні вправи і заняття спортом поки не робить після голодування. В даний час вага повернулась до норми, становить 61-62 кг. Скарг та пропозицій немає. Пресу дають читати. Телевізор у приміщенні загону є. Тиску з боку адміністрації колонії немає», – сказано в заключній частині звіту.

Як повідомлялось, 25 серпня 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону за сфальсифікованим звинуваченням у створенні в анексованому Криму терористичного співтовариства засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років, а кримського активіста Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Сенцова і Кольченка політв’язнями.

Олександр Кольченко утримується у виправній колонії №6 в місті Копейськ Челябінської області.

31 травня 2018 року Олександр Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити з ув’язнення українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня розпочав голодування у колонії суворого режиму №8 в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономный округ РФ) з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів, утримуваних в російських в’язницях і колоніях.

Матір Олександра Кольченка, Лариса Кольченко повідомила, що її сина у російській колонії змушують прийняти громадянство РФ і шантажують батьками, які залишилися в окупованому Криму.

7 червня Олександр Кольченко заявив про припинення голодування через рекого погіршення стану здоров’я. За час голодовки Кольченко дуже ослаб, його вага знизилася до 54 кг.

27 липня Лариса Кольченко отримала дозвіл на триденне побачення з сином, після якого повідомила, що «виглядає він недобре», проте почав набирати вагу після припиинення голодування.