Буджурова: Трагедія в Керчі – результат тотальної мілітаризації свідомості дітей в Криму

Новини
«День державного герба і державного прапора Криму», Сімферополь, пл.Леніна, 24.09.2017 Фото: RFE/RL

Трагедія, що сталася в Керчі, є результатом тотальної мілітаризації дитячої свідомості, яка насаджується в окупованому Криму.

Про це написала на своїй сторінці в Facebook представниця опікунської ради кримського громадського фонду «Бизим балалар» («Наші діти»), відома кримська журналістка Ліля Буджурова, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У найдраматичніші, найагресивніші часи новітньої історії півострова у нас не траплялося подібного. Моя суб’єктивна думка: те, що сталося в Керчі, це результат тотальної мілітаризації дитячої свідомості, яка насаджується в Криму в останні роки. Всі ці виставки військової техніки на центральних площах міст, де дітей садять за зенітки і навчають поводитися з автоматом; ці «патріотичні» дитячі фотосесії зі зброєю в руках; всі ці дитячі воєнізовані естафети і паради під патронатом армії. Цікаво, що в головах у тих людей, що дають в руки дітей «іграшки», які призначені для вбивства?», – написала Буджурова.

«Дитина не повинна тримати в руках зброю! Інакше звикнувши до того, що зброя – це правильно, це весело, це – патріотично, вона коли-небудь з легкістю почне стріляти», – додала журналістка.

Нагадаємо, 19 грудня 2017 року Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму, в якій міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові. Також в документі йдеться, що Росія здійснює міжнародний злочин, незаконно призиваючи до Збройних сил РФ жителів окупованих Криму і Севастополя та проводячи військову пропаганду серед дітей та молоді півострова.

У Кримській правозахисній группі зазначають, що в окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права продовжує пропаганду призову в армію, в тому числі, використовуючи політику мілітаризації дітей.

Як повідомлялось, 17 жовтня в окупованому Криму в Керченській політехнічному коледжі стався вибух та стрілянина. Слідчими органами «Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ по Республіці Крим» було порушено кримінальну справу за фактом вибуху за ознаками злочину, передбаченого ст.205 КК РФ (терористичний акт).

Як заявили в Слідчому комітеті РФ, вибух і стрілянину в коледжі в Керчі влаштував 18-річний студент навчального закладу Владислав Росляков, який потім застрелився. У зв’язку з цим кримінальну справу, порушену за ст.205 КК РФ (теракт), було перекваліфіковано на ч.2 ст.105 КК РФ (вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом).

На ранок 18 жовтян кількість загиблих в результаті вибуху і стрілянини в Керченському політехнічному коледжі склала 20 людей, шестеро з них неповнолітні. Названі їхні імена, включаючи підозрюваного в організації нападу. Однак пізніше в цей же день під час евакуації на борту літака померла поранена 17-річна студенка і кількість жертв трагедії збільшилась до 21.

На півострові був оголошений триденний траур.