Балуха побили співробітники СІЗО Сімферополя, він відчуває себе погано – Чийгоз

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

В окупованому Криму голодуючого українського активіста Володимира Балуха побили співробітники адміністрації СІЗО Сімферополя, після побоїв він відчуває себе погано.

Про це розповів у коментарі інтернет-виданню «ГОРДОН» заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, колишній політв’язень Ахтем Чийгоз, який відповідає в Меджлісі за взаємодію з родичами політв’язнів у Криму, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За інформацією його джерел, 14 вересня в камеру до Балуха зайшов начальник сімферопольського СІЗО №1 Сергій Бережний з іншими співробітниками, вони зажадали навести порядок в камері.

«Вимагали з образами, погрожували, що скоро відправлять по етапу. Балух відмовився, йому пригрозили «ямою» (карцером – ред.). Почалася словесна перепалка, тому що адміністрація СІЗО незадоволена проукраїнської позицією Балуха. Після перепалки його повели «на яму», але по дорозі завели в каптерку, зажадали стати на коліна. Він навідріз в жорсткій формі відмовився. За це його поклали на підлогу, надягли наручники ззаду, за спиною, і побили. Били в область печінки, по спині і голові», – повідомив Чийгоз.

Він також зазначив, що після побиття активіста «на яму» не ризикнули відвести», склали протокол і повернули назад в камеру.

«Поки його били, так звані козли (ув’язнені, які відкрито співпрацюють з адміністрацією ізолятора або колонії – ред.) зробили прибирання в камері, а співробітниця СІЗО сфотографувала вже прибрану камеру. Що це означає? Зазвичай коли в камері роблять прибирання і фотографують – це або тому, що хтось із Москви зажадав знімки, або «гості» приїдуть, тобто є якесь важливе начальство, якому треба показати, що Балух утримується в нормальних умовах», – сказав Чийгоз.

За інформацією з Сімферополя, у Балуха, який продовжує голодування уже180-й день, після інциденту сильно болить печінка і голова.

«Що з ним далі буде – ми не знаємо. Лікар його не оглядав, адвокати і правозахисники зможуть спробувати його побачити тільки завтра (в суботу – ред). Не впевнений, що їх допустять», – додав заступник голови Меджлісу.

За даними Кримської правозахисної групи (КПГ), в суботу, 15 вересня, адвокат Балуха буде домагатися зустрічі з ним, щоб перевірити інформацію про його побиття співробітниками СІЗО.

«Адвокат Володимира Балуха зв’язався по телефону СІЗО з черговим. Черговий запевнив адвоката, що ніяких надзвичайних подій не відбувалося, включаючи і Володимира Балуха. Адвокат повідомив, що для того, щоб в цьому переконатися, йому потрібно побачити підзахисного. Черговий відповів, що завтра можна прийти, і, за згодою начальника, зустрітися з Володимиром Балухом. Завтра адвокат буде домагатися зустрічі з активістом, щоб дізнатися про ситуацію», – відзначили правозахисники.

Нагадаємо, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів».

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.

13 липня «Желєзнодорожний районний суд» окупованого Сімферополя відхилив клопотання адвоката Ольги Дінзе про умовно-дострокове звільнення українського активіста Володимира Балуха за першим вироком.

Захист оскаржив другий «вирок» «Роздольненського районного суду» Володимиру Балуху.

Балуха за час утримання в СІЗО Сімферополя тричі хотіли посадити в штрафний ізолятор, але не змогли, так як карцер переповнений. За інформацією родичів активіста, він за час арешту схуд на 35 кілограмів.

10 вересня «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу захисту Володимира Балуха на постанову «Желєзнодорожного райсуду» Сімферополя про припинення провадження про його умовно-дострокове звільнення. «Верховний суд» також не скасував ухвалу «суду» про продовження запобіжного заходу Балуху.