Під час затримання Веджіє Кашка вдарили прикладом автомата – адвокат

Новини
Веджіє Кашка Фото Vladlen Melnikov

До ветерану національного руху кримських татар Веджіє Кашка під час затримання російськими силовиками 23 листопада 2017 року застосовувалося фізичне насильство: її не тільки закували в наручники, а й мінімум один раз вдарили прикладом автомата.

Про це в ефірі програми AQŞAM на телеканалі ATR розповів російський адвокат Микола Полозов, який проводить незалежне розслідування обставин загибелі Веджіє Кашка, передає Центр журналістських розслідувань.

«В рамках свого розслідування я опитав ряд свідків, які безпосередньо спостерігали момент затримання Веджіє Кашка і вони сказали, що до неї було застосовано насильство. Якщо просто скувати людини наручниками, від цього складно померти. Крім безпосередньо наручників, до неї застосовували насильство – було нанесено не менше одного удару прикладом автомата», – розповів Микола Полозов.

Він додав, що зараз складно встановити, хто саме завдав удар, так як в Росгвардіі відмовилися проводити службову перевірку і розкривати імена співробітників, які брали участь у затриманні кримських татар.

«Хто конкретно це зробив, поки що складно сказати, тому що ми не знаємо імен цих співробітників поліції, Росгвардіі. Слідчому, який вів дослідчу перевірку, з Росгвардіі відповіли, що вони не будуть проводити службову перевірку щодо своїх співробітників і не нададуть Слідчому комітету ніяку інформацію, оскільки співробітники Росгвардіі в той момент діяли згідно із законом про протидію тероризму. А за російським законом про протидію тероризму в таких випадку дії співробітників поліції і інших силових структур просто засекречуються. І виходить така омерта («кодекс честі» у мафії – ред.), При якій силовики здійснюють потенційне злочин, але залучити їх до відповідальності за цей злочин неможливо, тому що неможливо довести, що саме вони зробили», – повідомив Микола Полозов.

Він зазначив, що саме через такий закритості інформації розслідування займає так багато часу, адже всі дані доводиться збирати по крупицях. Крім того, багато свідків події не йдуть на контакт – вони бояться розповідати, що вони бачили, тому що побоюються репресій з боку окупантів.

Нагадаємо, 1 серпня «Київський районний суд» Сімферополя не задовольнив скаргу Миколи Полозова на бездіяльність слідчого Надії Балашової у «справі Веджіє Кашка». Однак в ході судового засідання з’ясувалося, що у захисту з’явилася можливість ознайомитися з матеріалами дослідчої перевірки, оскільки 20 липня документи у справі повернули з «прокуратури» до «управління слідчого комітету».

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка.

У лютому 2018 року підконтрольне РФ слідство відмовилося порушувати кримінальну справу за фактом смерті Кашка на підставі відсутності обставин, передбачених ч. 1 ст. 105 (вбивство), ч. 1 ст. 109 (спричинення смерті з необережності), ч. 4 ст. 111 (навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю, що призвело з необережності до смерті потерпілого) Кримінального кодексу Росії.

27 травня Полозов повідомив, що «управління Слідчого комітету РФ в Криму» повторно відмовилосьвідкрити кримінальне провадження за фактом загибелі Веджіє Кашка.