Конституційна комісія має якнайшвидше провести засідання про зміни до Конституції щодо Криму – Чубаров

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

З точки зору інтересів України зараз дуже актуально провести засідання Конституційної комісії з питання внесення змін до Основного закону країни щодо статусу Криму.

Про це заявив в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна, член Конституційної комісії, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«По-моєму, саме зараз, з точки зору інтересів України, час проводити це засідання, щоб потім під час голосування у Верховній Раді визначилися всі політичні сили – чи справді вони думають про майбутнє українського Криму або просто говорять одне, а потім роблять інше», – сказав Чубаров.

Він не зміг відповісти на питання, чому Конституційна комісія не збирається, якщо робоча група все питання вже опрацювала і підготувала. «Я не бачу жодних перешкод для якнайшвидшого проведення засідання комісії», – підкреслив Чубаров. При цьому він припустив, що, можливо, комісія не збирається з якихось політичних мотивів.

За словами народного депутата, суть конституційних змін, запропонованих робочою групою, полягає у праві кримськотатарського народу на своє самовизначення.

«Ми нарешті показуємо, що є джерелом Кримської автономії. Ми там чітко записуємо, що джерелом Кримської автономії є право кримськотатарського народу на своє самовизначення як корінного народу в Україні», – сказав Чубаров.

Він також зазначив, що робоча група пропонує ще раз закріпити в Конституції, що Крим є частиною України. «Ну і зрозуміло, що ми ще раз наголошуємо: Крим є невід’ємною частиною Української держави», – вказав глава Меджлісу.

«Ми намагаємося виписати повноваження представницьких і виконавчих органів Кримської автономії. Ми намагаємося виписати механізм, який міг би збалансувати можливості представництва та захисту прав усіх, хто живе в Криму, зокрема і кримських татар як корінного народу. Ми там передбачаємо такі принципи, які могли би потім вилитися в конкретні правові механізми, скажімо, в закони про вибори представницького органу автономії, в закони про формування виконавчої влади автономії», – сказав Чубаров.

Він також розповів, що робоча група виносить на обговорення Конституційної комісії три варіанти назви автономії.

«Це те, що треба голосувати на Конституційній комісії. Сьогодні є три пропозиції: Кримська автономія, зберегти стару назву – Автономна Республіка Крим і Кримськотатарська автономія. Але це вирішуватиме Конституційна комісія», – сказав народний депутат.

Фото: panoramio.com

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.

28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою. За його словами, він не знав, що група вже завершила свою роботу.

19 квітня 2018 року радник голови Меджлісу Арсен Жумаділов повідомив, що робоча група Конституційної комісії до 18 травня підготує узгоджений текст змін і доповненнь до Конституції України щодо статусу Криму.

18 травня 2018 року президент Петро Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.

Згідно соцопитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, половина громадян України підтримують створення кримськотатарської автономії в Криму після деокупацію півострова.