Робоча група до 18 травня може узгодити текст змін до Конституції щодо статусу Криму – Жумаділов

Новини
Арсен Жумаділов, радник голови Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Робоча група Конституційної комісії, яка розробляє зміни і доповнення до Конституції України щодо статусу Криму, до 18 травня підготує узгоджений текст.

Про це заявив радник глави Меджлісу кримськотатарського народу Арсен Жумаділов в ефірі Радіо Крим.Реалії, передає Центр журналістських розслідувань.

«Станом на 18 квітня було затверджено деякі статті, по деяким статтям залишилися питання. Над цим ми продовжимо працювати і на наступному тижні. На жаль, не всі члени робочої групи справно відвідують засідання. Зокрема, деякі народні депутати чомусь ігнорують наради. З урахуванням всіх цих нюансів я можу припустити, що до 18 травня у нас буде узгоджений текст на рівні робочої групи, який ми винесемо на обговорення Конституційної комісії», – сказав Жумаділов.

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

14 травня Петро Порошенко заявив, що готовий внести до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Конституції країни щодо створення кримськотатарської автономії в Криму.

17 серпня Петро Порошенко заявив про необхідність прискорити підготовку змін до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим з тим, щоб відповідний законопроект якомога швидше був презентований у Верховній Раді.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.

30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.

28 лютого 2018 року Петро Порошенкозаявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою. За його словами, він не знав, що група вже завершила свою роботу.