Половина українців підтримують створення кримськотатарської автономії у Криму після деокупації

Новини
Фото: 15minut.org

Половина громадян України підтримують створення кримськотатарської автономії у Криму після деокупації півострова.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центром Разумкова, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Половина громадян України підтримують, у разі звільнення від окупації, створення в Криму кримськотатарської автономії, не підтримують таку перспективу – 28%», – зазначають соціологи.

Найбільшу підтримку створення в Криму кримськотатарської автономії висловлюють жителі Західного регіону (56%) та Центру (59%), тоді як на Півдні та Сході цю ідею схвалюють 36–38% (рівень незгоди в цих регіонах приблизно такий самий).

Як свідчить дослідження, оптимістичні оцінки перспектив повернення українського контролю над Кримом перевищують песимістичні оцінки: 48% громадян України вважають таке повернення реальним, а 36% – не вірять у таку можливість.

Серед чинників, які сприятимуть поверненню українського контролю над Кримом, респонденти, які вважають повернення Криму реальним, найчастіше згадували зміну влади в Росії (39%), посилення санкційного тиску на Росію (32%) та зростання рівня життя в самій Україні (31%).

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене з 16 по 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.

30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.

28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою. За його словами, він не знав, що група вже завершила свою роботу.

19 квітня 2018 року радник голови Меджлісу Арсен Жумаділов повідомив, що робоча група Конституційної комісії до 18 травня підготує узгоджений текст змін і доповненнь до Конституції України щодо статусу Криму.

18 травня 2018 року президент Петро Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.