Українського політв’язня Панова в СІЗО Москви відвідав консул України

Новини
Євген Панов Фото: Facebook Igor Kotelianets

Незаконно засудженого в окупованому Криму фігуранта «справи диверсантів» українця Євгена Панова в СІЗО-1 Москви «Матроська тиша» 30 жовтня відвідав консул України.

Про це Кримській правозахисній групі повідомив брат Панова Ігор Котелянець, передає Центр журналістських розслідувань.

«За інформацією Котелянця, бесіда його брата з консулом проходила в кімнаті, обладнаній кабінами зі скляними перегородками, з використанням телефонних трубок і в присутності оперативних співробітників установи. Зустріч тривала близько години. Євген Панов розповів консулу, що відчуває себе задовільно, на умови утримання він не скаржився і навіть підкреслив, що в порівнянні з тим, де він утримувався раніше, зараз у нього «комфортні умови»», – інформують правозахисники.

Євген Панов, за словами брата, подякував МЗС України за підтримку. «Женя особливо вдячний всім, хто пише йому листи підтримки», – розповів Ігор Котелянець.

В кінці розмови з консулом Євген Панов попросив допомагати його рідним: мамі і дружині.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

13 липня «Верховний суд Криму» засудив Євгена Панова до 8 років колонії строгого режиму за обвинуваченням «в підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи» та «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу» за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ.

23 липня захист оскаржив у Верховному суді РФ «вирок» Євгену Панову. «Прокуратура Криму» в рамках апеляції попросила Верховний суд РФ збільшити термін позбавлення волі Панову з 8 до 10,5 років.

25 октября Верховний суд Росії залишив без змін вирок стосовно Євгена Панова, засудженого до восьми років в’язниці за звинуваченням в «підготовці диверсії в Криму».