У Москві суд відмовився розсекретити укази Путіна про помилування Чийгоза і Умерова – Полозов

Новини
Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров в посольстві України в Туреччині, 26 жовтня 2017 р. Фото: Reuters

Касаційна інстанція Московського міського суду відмовила в задоволенні скарги заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова на незаконну відмову в прийнятті їх позовів до Адміністрації Президента РФ, яка відмовляється ознайомити їх з текстами указів Володимира Путіна про їх помилування.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

«Касаційна інстанція Московського міського суду розглянула скарги Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова на незаконну відмову в прийнятті їх позовів до Адміністрації Президента РФ і відмовила в їх задоволенні. Судові акти були винесені ще 30 жовтня, але поштове повідомлення з двома визначеннями, написаними під копірку, прийшло тільки напередодні», – написав Полозов.

Він зазначив, що фактична підстава відмови в задоволенні обох скарг не змінилась: «Президент Росії в силу положень статті 91 Конституції РФ має недоторканність, статтею 10 встановлено, що державну владу здійснюють як президент, так і суди, а статтею 11 встановлюється поділ влади».

«За логікою московських суддів, звернення до суду з позовом до адміністрації президента є порушенням принципу поділу влади, втручанням в конституційно-правову та іншу діяльність президента. І що найдивовижніше, ореолом недоторканності президента наділяються і його безпосередньо підлеглі чиновники», – підкреслив адвокат.

При цьому він зазначив, що Московський міський суд навіть не згадує в своїх визначеннях посилання на ч.2 ст.24 Конституції РФ, відповідно до якої, «російська влада зобов’язана забезпечити ознайомлення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з указами Путіна про їх помилування, оскільки ці укази безпосередньо зачіпають їх права та свободи».

Він також додав, що після прильоту до Києва зустрінеться зі своїми довіреними особами та обговорить подальші дії.

«В рамках російської юрисдикції у нас ще залишається право звернення до Верховного і Конституційного судів. Крім того, поки рішення Європейського суду з прав людини ще частково виконуються на території Росії, будемо реалізовувати і цей механізм захисту», – пояснив адвокат.

Нагадаємо, 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 

27 вересня, в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ»

25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 26 жовтня вони зустрілися в Анкарі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.

27 грудня 2017 року Полозов подав до Тверського районного суду Москви від імені Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова адміністративні позови до адміністрації президента РФ з вимогою надати інформацію про умови їх звільнення з ув’язнення в окупованому Криму.

У січні 2018 року стало відомо, що Тверський суд Москви відмовив Полозову в прийнятті позовів, поданих у зв’язку з засекречуванням документів, на підставі яких були звільнені з ув’язнення Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров.

В липні 2018 року касаційна інстанція Московського міського суду порушила наглядове провадження щодо заяв, поданих Миколою Полозовим в інтересах Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, оскільки відмова Адміністрації президента РФ в наданні до ознайомлення текстів указів про їх помилування є порушенням ч. 2 ст. 24 Конституції РФ.