Олег Сенцов став лауреатом премії Сергія Магнітського

Новини
Олег Сенцов в колонії російського міста Лабитнангі 9.08.2018 Фото: Facebook

Незаконно засуджений в Росії український режисер, кримчанин Олег Сенцов став лауреатом міжнародної премії в області журналістських розслідувань і захисту прав людини в усьому світі імені Сергія Магнітського.

Церемонія нагородження відбулася в Лондоні 15 листопада, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радіо Свобода.

Крім Сенцова, лауреатами премії також стали російська правозахисниця Зоя Свєтова, гватемалські юристи – Жозе Роландо Альварадо і Вікторія Сандовал, британський журналіст Еліот Хіггінс, російський опозиціонер Олексій Навальний.

Посмертно нагородою відзначили американського сенатора Джона Маккейна. Її отримала дочка Маккейна Меган.

Премію Магнітського вручають щорічно з 2015 року.

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. Режисер не знає, чи виживе, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Олег Сенцов попросив опублікувати його заповіт.

25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Церемонія нагородження має відбутись 12 грудня в Страсбурзі. До Європарламенту на вручення премії українському режисеру запросили його адвоката Дмитра Дінзє і сестру Наталію Каплан.

14 листопада Олега Сенцова нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті».