Сенцов не знає, чи зможе вийти з голодування живим – Дінзє

Новини
Адвокат Дмитро Дінзє Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений в РФ український режисер, кримчанин Олег Сенцов, який оголосив про припинення голодування з 6 жовтня, не знає, чи зможе вийти з неї живим, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Про це повідомив телеканалу «Настоящее время » адвокат Дмитро Дінзє, який в п’ятницю, 5 жовтня, зустрівся з українцем в колонії Лабитнангі, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, Сенцов підтвердив йому, що «у нього почала розпадатися печінка».

«Нирки вже були так забиті, що майже не функціонують, почалися великі проблеми з шлунком і кишечником. Йому робили УЗД (цей момент відображений на фотографії, яку випустив ФСВП), воно показало, що у нього почалася ішемія серця … Зараз він не знає, чи зможе він самостійно вийти з голодування, тому що йому сказали, що у нього в печінці та нирках почалися незворотні зміни, і в серці ці зміни теж почали відбуватися», – сказав Дінзє.

«У Олега є хвороба серця, тому ніхто не може прогнозувати, як буде відбуватися вихід з голодування. Можливо, він не вийде з голодування і помре від супутніх хвороб. Все під питанням», – зазначив він.

«Плану лікування Олега як такого ще немає. Я думаю, що спочатку буде його диспансеризація. З тими захворюваннями, які у нього загострилися, люди лежать в реанімації, їм надається відповідне лікування», – додав Дінзє.

«Його заповіт залишається в силі», – підкреслив юрист.

Адвокат вказав, що Сенцов не хотів припиняти голодування. Але, за його словами, українець «не хотів бути «овочем», прикутим до ліжка в реанімації». Співробітники ФСВП дали Сенцову термін до кінця тижня, вимагаючи, щоб той припинив голодування, інакше вони б «прикували б до ліжка і почали примусово годувати через трубку».

«Тиск на нього постійно здійснювали, не минало жодного дня, щоб до нього не приходили психологи, психіатри, співробітники колонії, які його обробляли. Але він хоче уникнути насильницьких заходів і того, щоб його не накачали психотропними препаратами», – розповів Дінзє.

Нагадаємо, 5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний.

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз. Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

18 вересня Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з закликом негайно звільнити Олега Сенцова.

28 вересня Олега Сенцова вивозили з колонії в Лабитнангі в міську лікарню для «обстеження». Управління ФСВП РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу опублікувало фотографію Сенцова під час обстеження. Українець на ній виглядає дуже худим і виснаженим.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.