Країни G7 закликали РФ звільнити захоплених моряків і кораблі ВМСУ

Новини
Фото: cn.vnews.agency

Глави МЗС країн «Великої сімки» (G7) закликали РФ звільнити військовополонених українських моряків, захоплених російським військовими в результаті атаки на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

Про це йдеться спільній заяві міністрів, опублікованому на сайті уряду Канади, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми, міністри закордонних справ країн Великої сімки – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії, Сполучених Штатів Америки та Високий представник Європейського Союзу (Федеріка Могеріні – ред.), висловлюємо нашу найсерйознішу стурбованість діями Росії проти України в Керченській протоці і навколишніх водах, які небезпечно підвищили напруженість. Немає виправдання використанню Росією військової сили проти українських кораблів і військово-морського персоналу», – йдеться в документі.

Глави МЗС також закликали до стриманості, належного поваги міжнародного права і запобіганню подальшій ескалації.

«Ми закликаємо Росію звільнити затриманий екіпаж і кораблі, і утримуватися від перешкоди законному проходу через Керченську протоку», – відзначили міністри.

Також глави зовнішньополітичних відомств G7 і Федеріка Могеріні знову підтвердили, що не визнають і ніколи не визнають незаконну анексію Криму Росією.

«Ми підтверджуємо нашу незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, в 2014 році після незаконної анексії Криму та агресії на Донбасі РФ виключили з «Великої вісімки» (G8). Держави-члени заявили про свій перехід до формату G7 без участі РФ.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».