Україна готує позов до Міжнародного суду ООН через захоплення кораблів і арешту моряків Росією

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: ТАСС

Україна подасть позов до Міжнародного суду ООН про притягнення до відповідальності Російської Федерації за акт агресії проти корабельної групи Військово-морських сил Збройних сил України, яка після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

Про це повідомив президент Петро Порошенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Готується позов до Міжнародного суду ООН у зв’язку з актом агресії. Факт цей вже зафіксовано», – розповів глава держави в ефірі телеканалу ICTV.

Президент також звернув увагу на той факт, що РФ проігнорувала рішення Європейського суду з прав людини, який зобов’язав її надати Україні інформацію про незаконно заарештованих моряків.

«ЄСПЛ прийняв рішення про надання негайної інформації, і сьогодні закінчився останній термін, коли Росія повинна була її надати… Росія порушила рішення ЄСПЛ і ніякої інформації не дала», – пояснив Порошенко.

Глава держави підкреслив, що українські військовослужбовці є військовополоненими. Тому вони перебувають під захистом Женевської конвенції, і їх не може судити російський суд.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, які після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».