РФ надала інформацію про стан та умови утримання військовополонених українських моряків

Новини

РФ надала інформацію про умови утримання в слідчих ізоляторах українських військовополонених та стан здоров’я поранених моряків.

Про це у написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Інформацію про умови утримання в слідчих ізоляторах Російської Федерації наших військовополонених та стан здоров’я поранених моряків отримала від уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової. Вона повідомила, що уповноважений з прав людини у місті Москва Тетяна Потяєва сьогодні відвідала наших хлопців», – розповіла Денісова.

За словами Потяєвої, вона поспілкувалася з пораненими українськими моряками у СІЗО «Матросская тишина».

«Вони отримують необхідне лікування, медикаменти, їм надано теплий одяг та взуття. Двоє з них вже виходять на прогулянки. Вони мають легкі ураження рук, у одного з них – пошкоджене сухожилля», – цитує Денісова російську чиновницю.

За даними росіян, у третього полоненого моряка поранені обидві ноги і йому надано засоби пересування – милиці, і камера, в якій його утримують, обладнана зручностями для пересування.

«В цілому, за словами Тетяни Потяєвої, наші військові виглядають нормально. Скарг на харчування від них не надходило … Окремо Тетяна Москалькова поінформувала мене, що уповноважений з прав людини у місті Москва відвідала і наших військовополонених у СІЗО «Лефортово». Погіршення стану їх здоров’я не спостерігалось. Вони також забезпечені теплими речами», – написала уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Вона додала, що для хлопців вже відкрито внутрішньотюремні рахунки, на які можна буде в подальшому перераховувати кошти.

Москалькова запевнила Денісову, що український консул може відвідати захоплених моряків. Проте, за інформацією українського консула, до цього часу офіційного дозволу на відвідування від російської влади він ще не отримав.

Щодо спілкування родичів з моряками, то за словами Москалькової, це можливо лише після завершення слідчих дій, які наразі проводить «слідчий з Керчі».

«Сподіваюсь, що російська влада найближчим часом все ж надасть дозвіл українському консулу на зустріч з нашими військовими моряками. Зі своєї сторони також буду наполягати на наданні мені, як уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, дозволу на відвідання наших військовополонених», – додала Денісова.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, які після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».