В Україні розпочалася акція на підтримку військовополонених моряків ВМС

Новини

3 грудня розпочалася акція щодо підтримки військовополонених моряків українського флоту шляхом підняття прапору ВМС України на центральних флагштоках міст, на державних та приватних будівлях.

Про це розповів віце-адмірал, командувач ВМС України (2014-2016 рр.) Сергій Гайдук під час прес-конференції в прес-центрі «Главком», передає Центр журналістських розслідувань.

За словами Гайдука, акція триватиме до звільнення військових моряків з полону.

Наразі формується центральний та регіональні штаби акції. «На даний момент прапори ВМС України підняті в Одесі, Львові, Вінниці, Кропивницькому, вчора в сесійній залі КМДА підняли також прапор. Майорить прапор ВМСУ в містах Біла Церква, Борщів, Балта, Нікополь, Сміла», – повідомив віце-адмірал.

За його словами, до акції приєдналися і вищі навчальні заклади, а також спортивні організації, зокрема, збірна ветеранів України з футболу. Окрім того, засвідчили про підтримку акції в Чехії, США, Англії, Грузії, Польщі.

Віце-адмірал закликав усіх громадян України долучитися до акції, підкресливши, що не можна забувати про українських військовополонених та інших бранців Кремля.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, які після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».