Військові США здійснили політ над Україною

Новини

Сполучені Штати із союзниками провели позаплановий політ над Україною.

Про це повідомляє Пентагон, передає Центр журналістських розслідувань.

«Час цього політу обрали, щоб підтвердити зобов’язання США перед Україною та іншими країнами-партнерами», – зазначено у повідомленні.

У США підкреслили, що безпричинний напад Росії на українські судна в Чорному морі є небезпечною ескалацією при провокаційній та загрозливій діяльності Росії.

«Сполучені Штати прагнуть до покрашення відносин з Росією, але цього не може бути, поки її протизаконні і дестабілізуючі дії тривають в Україні та в інших місцях», – наголошують у Пентагоні.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, які після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».