У Сенцова виявлені органічні ураження внутрішніх органів – адвокат

Новини
Олег Сенцов на обстеженні в лікарні Лабитнангі, 29.09.2018 Фото: 89.fsin.su

У незаконно засудженого в РФ українського режисера, кримчанина Олега Сенцовав результаті проведеної тривалого голодування виявлені органічні ураження серця, печінки і нирок. Він продовжує перебувати в лікарні колонії в Лабитнангі.

Про це в ефірі радіо «Ехо Москви» повідомив адвокат українського політв’язня Дмитро Дінзє, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами адвоката, тривала голодовка Олега Сенцова не пройшла безслідно, у нього виявлено «органічні зміни серця, печінки і нирок».

«Здоров’я залишає бажати кращого, у крайньому випадку, ті органічні зміни, які у нього були, може бути пройдуть. Поки 100% -ві прогнози дати ніхто не може з приводу його здоров’я. Лікування триває, і коли закінчиться, невідомо», – сказав Дінзе.

За його словами, Сенцов знаходиться в тюремній лікарні на лікуванні, при цьому він веде переписку з режисерською групою, працюючи над фільмом, постановка якого йде в Україні.

У свою чергу російська правозахисниця Тетяна Щур повідомила на своїй сторінці в Facebook, що Сенцову вже 3 тижні не передають посилку з теплими речами і продуктами харчування, яку йому відправили правозахисники з Челябінська.

«Посилка за домовленістю з Олегом (а ми пам’ятаємо, що шлемо йому посилки і бандеролі строго за погодженням з ним) була послана йому 12 листопада. Вже 17-го вона була на пошті в Лабитнангі. Потім її чомусь відправили в Салехард, щоб повернути на пошту вже 20-го», – написала Щур.

У колонії пояснили, зазначила вона, що повідомлення про передачу Сенцової отримали 27 листопада.

«І тут почалася політика. Як і рік тому, посилку не вручають вже 3 тижні. Пояснювати, навіщо ув’язенним за Полярним колом потрібні теплі речі, продукти і фільми, нормальним людям не потрібно. Але очевидно, керівництво колонії цього не розуміє. Або навпаки, розуміє дуже добре», – розповіла Щур.

Вона також вказала, що заяви керівництва колонії про те, що нібито посилка перевищує допустиму вагу, не відповідає дійсності, оскільки ще в 2017 році був скасований ліміт ваги посилок і передач, що дорівнює 20 кг.

«Ми хвилюємося. І настільки, що готові йти до суду, щоб довести право ув’язенених отримувати посилки і передачі в обсязі, визначеному законом, а не свавіллям», – підкреслила правозахисниця.

Вона зазначила, що правозахисники вже направили скарги керівництву ФСВП РФ, президенту і в Генпрокуратуру РФ, а також до ЄСПЛ та Європарламенту.

Як повідомлялось, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

5 жовтня Олег Сенцов повідомив у листі, що вимушений припинити голодування 6 жовтня, через загрозу примусового годування, оскільки стан його здоров’я оціюється як критичний. Режисер не знає, чи виживе, оскільки у нього почалися незворотні зміни внутрішніх органів.

Олег Сенцов попросив опублікувати його заповіт.

25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Церемонія нагородження має відбутись 12 грудня в Страсбурзі. До Європарламенту на вручення премії українському режисеру запросили його адвоката Дмитра Дінзє і сестру Наталію Каплан.

14 листопада Олега Сенцова нагородили в Словенії премією міжнародного проекту «Платформа європейської пам’яті та совісті».