Адвокати розповіли про стан здоров’я ще двох поранених українських моряків з катера «Бердянськ»

Новини
Пробоїни на катері «Бердянськ» в результаті обстрілу військовими РФ Фото: bellingcat.com

У Москві адвокати в середу, 12 грудня, відвідали в СІЗО «Матроська тиша» двох українських військовополонених моряків Андрія Артеменка і Андрія Ейдера, які були поранені під час обстрілу російським військовими малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ» під час атаки і захоплення кораблів ВМСУ в Чорному морі.

Про стан здоров’я Артеменко повідомила на своїй сторінці в Facebook адвокат Марія Куракіна, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні відвідала військовополоненого моряка 24-річного Артеменко Андрія в «Матросской тишине». Він був поранений під час обстрілу «Бердянська» разом з Василем Сорокою та Андрієм Ейдером: осколкові поранення в ліву руку, пальці, по тілу, окалина при вибуху потрапила в очі. Начебто бачить, але зір викликає мої побоювання. Можлива контузія. Зараз, відчуває себе краще. Як годиться військовому, тримається бадьоро, підтягнуто. Бойовий дух на підйомі, цікавиться новинами у справі», – написала Куракіна.

«Андрій передає привіт своїм близьким-батькам, нареченій, просить передати, що все нормально, приймає призначені тюремними лікарями препарати. Чекає повернення додому, до рідних. Стан його здоров’я будемо тримати під контролем. Захист моряків буде наполягати на якнайшвидшому поверненні військовослужбовців додому. Всіх. Без винятку. Маю велику надію на те, що незабаром всі військовослужбовці, як українські, так і російські, повернуться додому до своїх родин», – додала адвокат.

У свою чергу адвокат Олександра Маркова відвідала в «Матросской тишине» наймолодшого із захоплених моряків ВМСУ 18-річного Андрія Ейдера.

«Андрій був поранений з Василем Сорокою та Андрієм Артеменко при стрільбі по МБАК «Бердянськ». Осколкове поранення ніг, кульгає, осколок ще не видалений. Приходить в себе, може пересуватися (і йому навіть не потрібні милиці, але кульгає) і виглядає досить бадьоро, не втрачає почуття гумору. Правда у Андрія складно згинається коліно і один осколок з ноги ще не витягли, але з цього приводу Андрій не турбується, головне занепокоєння Андрія – сигарети», – написала Маркова в Facebook.

«Андрій в цьому році закінчив Одеський морський ліцей і пішов служити на корабель. Як сказав Андрій: «До недавніх подій жив тихо, нудно, монотонно». Але тепер-то ми всі розуміємо, що життя молодого хлопця вже не буде колишнім і свої дев’ятнадцять років Андрій зустріне далеко від рідних. Але варто сказати, що тримається Андрій дуже гідно і мужньо, жартує, з відмінним почуттям гумору. Дуже схожий на мого молодшого брата. Родині Андрія однозначно є ким пишатися! А ми також продовжуємо працювати і сподіваємося, що незабаром стане менше військових, змушених зустрічати Новий рік поза своїх сімей», – зазначила адвокат.

Нагадаємо, російський адвокат Сергій Бадамшин розповів про стан здоров’я українського військовополоненого Василя Сороки, пораненого на малому броньованому артилерійському катері (МБАК) «Бердянськ» при атаці і захопленні військовими РФ кораблів ВМСУ в Чорному морі.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.