Військовополонені командири буксира «Яни Капу» і катера «Бердянськ» ВМСУ відмовилися давати свідчення

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: ТАСС

Захоплені російськими військовими в Чорному морі в ході атаки на кораблі ВМСУ командир рейдового буксира «Яни Капу» Олег Мельничук та командир малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ» Роман Мокряк, що утримуються в московському СІЗО «Лефортово», заявили слідчим ФСБ, що разом зі своїми підлеглими є військовополоненими і відмовилися давати свідчення.

Як повідомив в Facebook кримський адвокат Едем Семедляєв, 12 грудня пройшли слідчі дії щодо його підзахисного Олега Мельничука, передає Центр журналістських розслідувань.

«У своїх свідченнях він вказав, що відповідно до Женевської конвенції є військовополоненим, винним себе не вважає і не дає будь-яких свідчень … Олег в міру своїх сил підтримує свою команду, а також просив подякувати всім, хто допомагає українським морякам» , – написав Семедляєв.

У свою чергу російський адвокат Ілля Новіков повідомив в Facebook, що його підзахисний Роман Мокряк 12 грудня також заявив про відмову давати свідчення слідству.

«Командир катера «Бердянськ» Роман Мокряк сьогодні заявив слідству, що вимагає звертатися з собою і зі своїм екіпажем як з військовополоненими, і що він не буде давати російській владі жодних свідчень, поки його підлеглі не будуть звільнені. Як командир він вважає, що він один відповідає за те, що відбувається на борту, його екіпаж виконував його накази і не може бути притягнутий до жодної відповідальності», – зазначив Новіков.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.