У журналіста Сущенко в колонії РФ проблеми зі здоров’ям – дочка

Новини
Роман Сущенко Фото: Роман Цимбалюк

Незаконно засудженому в РФ українського журналіста Роману Сущенко лікарі колонії в селі Утробіно поставили діагноз «артеріальна гіпертензія» і рекомендують відвезти на обстеження в інше місто.

Про це він розповів під час телефонної розмови з сім’єю в п’ятницю, 14 грудня, повідомила агентству Укрінформ дочка журналіста Юлія Сущенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Лікарі колонії поставили батькові попередній діагноз «артеріальна гіпертензія», йому радять пройти додаткове обстеження. Однак через те, що у в’язниці в Утробіно немає необхідного обладнання, батька потрібно везти в інше місто і класти на стаціонар на тиждень. Імовірно, це вже буде після Нового року», – сказала Юлія Сущенко.

За її словами, Сущенку досі не видали ковдру, яку він придбав ще місяць тому в місцевому магазині. Що стосується окропу – його українцю приносять раз на день і, не давши випити, Сущенка одразу відправляють на прогулянку на вулицю. «Батько змушений завертати окріп в одяг, щоб хоч якось зберегти тепло, оскільки розеток у його камері немає, а в приміщенні дуже холодно, він ходить там у верхньому одязі», – наголосила донька журналіста.

Крім того, залишається невирішеним питання з дозволом щодо відвідування Сущенка його представником в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) Марком Фейгіним.

Також донька українського журналіста розповіла, що кореспонденція в колонію приходить приблизно раз на тиждень.

Юлія Сущенко закликала всіх небайдужих писати Роману листи, адже йому зараз дуже потрібна підтримка.

Адреса, за якою йому можна писати: Сущенко Роману Владимировичу ФКУ ИК-11 УФСИН России по Кировской обл., деревня Утробино, Кировская область, Россия 613043.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали Сущенко за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

В Головному управлінні розвідки Міноборони України спростували заяву ФСБ.

7 жовтня наслідок в РФ пред’явило українському журналісту офіційне обвинувачення в шпигунстві. Журналіст не визнав провини.

4 червня 2018 року Московський міський суд визнав винним в «шпигунстві» Романа Сущенко і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму. 5 червня адвокати Романа Сущенка подали апеляцію на вирок Московського міського суду. 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вирок Московського міського суду Роману Сущенко.

На початку листопада стало відомо, що Романа Сущенко етапували до виправної колонії №11 у м.Кірово-Чепецьк, с.Утробіно у Кіровській області.