Українським консулам не дали конфіденційно поспілкуватися з військовополоненими моряками – Полозов

Новини
Адвокат Микола Полозов Фото: RFE/RL

Всіх військовополонених українських моряків, які утримуються московських в СІЗО «Лефортово» і «Матросская тишина» відвідали українські консули, проте їх спілкування не було конфіденційним. Всі моряки заявили слідчим ФСБ, що є військовополоненими.

Про це розповів Голосу Америки адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисників моряків ВМСУ, передає Центр журналістських розслідувань.

«На жаль, спілкування з консулами проходить не конфіденційно, воно йде на загальних підставах, і ця розмова контролюється. Але, тим не менш, морякам передали позицію їхньої країни і розповіли, що за них борються», – сказав Полозов.

Він також повідомив, що поранених моряків в «Матросской тишине» відвідали 12 грудня їх адвокати і з ними вдалося поспілкуватися конфіденційно.

«Усі моряки, з якими проводилися слідчі дії, заявили, що вони є військовополоненими. Зокрема, Роман Мокряк заявив, що, оскільки він є командиром катера «Бердянськ» і разом зі своїми підлеглими є військовополоненим, то він не буде давати жодних свідчень, доки його підлеглі не будуть звільнені, бо вони виконували його накази. Самі слідчі дії поки такі: слідчий знайомить моряків з постановами про призначення кількох технічних експертиз і проводить невеликий допит, в ході якого моряки і заявляють, що вони – військовополонені, а не кримінальні злочинці, якими їх намагається представити російська влада», – розповів адвокат.

За його словами, зараз головне завдання групи захисників українських моряків – домогтися зустрічі кожного адвоката зі своїм підзахисним. Зокрема, «Лефортово» є дуже закритим закладом і там все влаштовано так, що адвокатам дуже важко виконувати свої обов’язки. Наприклад, в СІЗО незаконно вимагають від адвокатів отримати дозвіл від слідчого на перше відвідування підзахисного в ізоляторі. Крім того, адвокати змушені зустрічатися із заарештованими в кабінетах слідчих.

Крім того, створюється штучна чергу, тому за день в СІЗО можуть потрапити не більше п’яти-шести адвокатів.

«Час для конфіденційного спілкування надається не в слідчому кабінеті ізолятора, а в кабінеті слідчого в Слідчому управлінні ФСБ, яке впритул примикає до «Лефортово», і куди виводять ув’язнених. У такому режимі це все ще буде, як мінімум, наступного тижня і, можливо, до 25 грудня. Ми розраховуємо на те, що всі адвокати побачать своїх підзахисних до Нового року», – зазначив Полозов.

Московське СІЗО Лефортово Фото: РИА Новости

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.