Україні потрібно створити флот з малих кораблів для захисту від РФ – Воронченко

Новини
моряки

Україні потрібно створити флот із малих кораблів для захисту від РФ на морі.

Про це заявив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко в інтерв’ю «Голосу Америки», відвідавши Сполучені Штати Америки з робочим візитом, передає Центр журналістських розслідувань.

Він розповів, що у США обговорювали наповнення «матриці» необхідного Військово-морським силам, допомогу персоналу і накопичення матеріально-технічних засобів для відбиття агресії.

На запитання, що потрібно зробити насамперед, щоб зміцнити обороноздатність на морі, Воронченко відповів: «Якомога швидше побудова «москітного компоненту» корабельного складу, який міг би швидко реагувати на всі ці події і мав би достатній бойовий потенціал».

«Є деякі проблеми, ці всі проблеми були обговорені – і я сподіваюся, що вони будуть вирішені за допомогою наших партнерів», – сказав командувач ВМС Збройних сил України.

Він зазначив, що кораблі більшого класу – корвети, фрегати – будуються не один рік.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.