У Криму «суд» відхилив усі подані апеляції на арешт військовополонених моряків ВМСУ

Новини
Захоплені РФ катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» ВМСУ в порту Керч Фото: ТАСС

«Верховний суд» окупованого Криму в середу, 26 грудня, відхилив апеляційні скарги на арешт ще п’яти військовополонених українських моряків, захоплених в Чорному морі російськими військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ. Таким чином «суд» завершив розгляд скарг на арешт 20 з 24 полонених моряків. Адвокати за призначенням ще чотирьох моряків не оскаржили в апеляційному порядку їх арешт.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію спільноти «Кримський процес» в Facebook.

«26 грудня у «Верховному суді Криму» відбулися судові засідання з розгляду п’яти останніх скарг на арешт українських моряків: капітана катера «Нікополь» Богдана Небилиці, капітана буксира «Яни Капу» Олега Мельничука, командира дивізіону ВМСУ Дениса Гриценко, а також матросів Олега Семидоцького і Юрія Без’язичного. Всі рішення, як і рішення на попередні апеляційні скарги, ідентичні – «суд» скорочує термін утримання під вартою з 25 до 24 січня, залишаючи в іншому скарги без задоволення», – йдеться в повідомленні.

У «Кримському процесі» відзначили, що як і при розгляді попередніх апеляційних скарг, «суд» не прийняв позицію захисту про те, що всі захоплені українські моряки згідно з міжнародними нормами є військовополоненими, і відповідно до Женевської конвенції, їх заборонено тримати в тюремних умовах слідчого ізолятора .

«Таким чином, на сьогоднішній день, Верховний суд Криму відхилив усі 20 апеляційних скарг, які надійшли, на арешт українських моряків. Необхідно відзначити, що у «Верховний суд Криму» не надійшли апеляційні скарги від 4 з 24 захоплених українських моряків, це поранені при обстрілі Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока, а також старший матрос буксира «Яни Капу» Володимир Терещенко. Їхні адвокати за призначенням не подали апеляційні скарги на арешт своїх підзахисних», – вказали в співтоваристві.

Нагадаємо, раніше «Верховний суд Криму» відхилив 15 апеляційних скарг на арешт військовополонених моряків ВМСУ: Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Попова, Володимира Варімеза, Андрія Оприско, Сергія Цибізова, Юрія Будзило, Романа Мокряка, Віктора Беспальченко, Владислава Костишина, Сергія Чуліби, Андрія Шевченка, В’ячеслава Зінченка, Володимира Лісового та Андрія Драча.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.