Нідерланди допоможуть рідним жертв рейсу MH17 домогтися компенсацій

Новини

Влада Нідерландів надасть безкоштовну юридичну допомогу родичам загиблих в катастрофі «Боїнга» Малайзійських авіаліній рейсу MH17 у небі над Донбасомi 17 липня 2014 року.

Як пише De Telegraaf, про це заявив міністр юстиції Нідерландів Ферден Грапперхаус в листі, адресованому парламенту, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Європейська правда.

Грапперхаус зазначив, що йдеться про допомогу в складанні позовів про компенсацію шкоди і підтримку їх в суді. Він пояснив, що подання позовів найближчими родичами в цьому разі є дуже складною процедурою.

Родичі загиблих вже частково отримали виплати від Малайзійських авіаліній і страхових компаній. Тепер йдеться про компенсацію безпосередньо з боку винуватців катастрофи, яких повинен встановити суд.

Він відбудеться в Нідерландах, час початку процесу поки не оголосили, оскільки розслідування триває.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстерлам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року об’єднана слідча група (JIT) з розслідування катастрофи рейса MH17, збитого над Донбасом у 2014 році, заявила, що ракета комплексу ЗРК Бук, що потрапила в літак, була привезена з Росії і випущена з території, підконтрольної терористам. Бук зробив постріл ракетою російського виробництва, після чого повернувся на територію РФ, говориться у висновках слідства.

5 червня 2017 року уряд Нідерландів оголосив рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 буде проводитися в рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винних до відповідальності був відпрацьований державами-учасниками Спільної групи з розслідування – Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами і Україною.

17 червня 2017 року Bellingcat до третьої річниці трагедії опублікувала звіт про катастрофу рейсу МН17, в якому міститься висновок, що літак Малазійських авіаліній був збитий 17 липня 2014 року в небі над Донбасом з російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) «БУК».

Журналістам вдалося отримати нові докази причетності до катастрофи МH17 російського військового Сергія Дубинського («Хмурий») до катастрофи «Боїнгу» рейсу МH17 Малазийскьих авіаліній.

В травні 2018 року експерти спільної слідчої групи оголосили на прес-конференції в Нідердландах, що дійшли до висновку про те, що пасажирський лайнер рейсу МН17 Малазійських авіаліній в липні 2014 роки над Донбасом збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом Бук 53-й бригади ППО російської армії , який був доставлений на захоплену територію України з Курська.

29 червня 2018 року Рада Євросоюзу закликала РФ визнати відповідальність в питанні збитого над Донбасом авіалайнера MH17.