У США хочуть заблокувати скасування санкцій щодо фірм Дерипаски

Новини
Олег Дерипаска Фото og.ru

Лідер демократів в Сенаті Чак Шумер намір заблокувати скасування санкцій щодо компаній, пов’язаних з російським бізнесменом Олегом Дерипаска.

Як повідомляє Голос Америки, Шумер буде просувати голосування за резолюцію, яка дозволить блокувати скасування санкцій, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я прийшов до висновку, що пропозиція Мінфіну помилково і не може в достатній мірі обмежити контроль і вплив Дерипаски на ці компанії. Сенат повинен вдатися до кроків, які заблокують це помилкове рішення адміністрації Дональда Трампа, і залишать санкції в силі», – йдеться в прес-релізі сенатора.

З огляду на можливий зв’язок Дерипаски і Пола Манафорта, і той факт, що розслідування спецпрокурора Мюллера ще не завершено, «є сенс в збереженні санкцій», заявив він.

Офіс з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США 19 грудня повідомив американському Конгресу про намір зняти через 30 днів санкції з трьох компаній, пов’язаних з наближеним до російського президента Володимира Путіна олігархом Олегом Дерипаскою. Однак сам мільярдер залишиться у санкційних списках США.

У жовтні уряд США заморозило активи російського бізнесмена Олега Дерипаска, в тому числі його особняки в Нью-Йорку і Вашингтоні.

6 квітня цього року США ввели нові санкції проти російських олігархів і компаній, в тому числі – проти Дерипаски і компанії Rusal. До кінця цього ж дня в результаті санкцій стан російського мільярдера скоротилося на $ 957 млн. 4 травня в зв’язку з введиннимі санкціями Надвоіцкій алюмінієвий завод почав працювати «на склад».

 Центр журналістських розслідувань звірив оновлені санкційні списки OFAC міністерства фінансів США та РНБО України, і знайшов 40 «несинхронізованих» російських компаній та 25 «забутих» прізвищ російських державних діячів та бізнесменів.

Об’єднана компанія «Русал» (Объединенная компания «Русал»), що належить Олегу Дерипасці, присутня у списку РНБО, але з недостовірними даними: вказаний ІНН та інші реєстраційні дані належать компанії «Русский алюминий»,що є лише одною із дочірніх компаній, а адреса – компанії “Русал Норильск”, ліквідованій у 2014 році. Між тим у списку OFAC внесена зовсім інша компанія – United company RUSAL, зареєстрована у Джерсі. Крім того, до українського списку не внесені щонайменше шість компаній, які належать або контролюються Олегом Дерипаскою:

  • группа компаний Basic Element («Базовый элемент»)
  • ОАО «Агрохолдинг «Кубань»
  • ООО В-Finance
  • группа компаний “EN + Group PLC”
  • ОАО “Группа ГАЗ”

У відповідь на запит Центру журналістських розслідувань щодо невідповідності санкційних списків США та України з переліком невнесених компаній , у Раді національної безпеки і оборони повідомили, що  секретар РНБО Олександр Турчинов дав доручення  направити надану інформацію  для розгляду і належного реагування до Кабінету міністрів України та Служби безпеки України.