Українські моряки послалися на конвенцію про військовополонених і не відповідали на питання російських суддів

Новини

Українські військовополонені моряки на засіданнях Лефортовський районного суду Москви, де розглядалося продовження їх арешту, не відповідали на питання суддів, посилаючись на Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Про це повідомив один з адвокатів у справі українських моряків Ілля Новіков, передає Центр журналістських розслідувань.

«17 стаття Женевської конвенції передбачає, що військовополонений має право не повідомляти про себе нічого, крім імені, звання, дати народження та особистого номера», – цитує адвокат відповідь командира «Бердянська» Романа Мокряка.

За словами Новикова, таким висловлюванням українські військові наочно заявили позицію захисту про те, що всі вони є військовополоненими.

Суд в Москві 15 січня продовжив термін утримання під вартою 20 з 24 українських військових. 17 з них будуть знаходитися під арештом до 24 квітня, Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.

Засідання щодо продовження запобіжного заходу залишилися чотирьом українським військовим заплановано на 16 січня.

Раніше всі 24 військових заявили слідству, що є військовополоненими.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

«Верховний суд Криму» відхилив апеляційні скарги на арешт військовополонених моряків ВМСУ: Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Попова, Володимира Варімеза, Андрія Оприско, Сергія Цибізова, Юрія Будзило, Романа Мокряка, Віктора Беспальченко, Владислава Костишина, Сергія Чуліби, Андрія Шевченка, В’ячеслава Зінченка, Володимира Лісового, Андрія Драча, Богдана Небилиці, Олега Мельничука, Дениса Гриценко, Олега Семидоцького і Юрія Без’язичного. При цьому до «суду» не надійшли апеляційні скарги від 4 моряків – це поранені при обстрілі Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока, а також старший матрос буксира «Яни Капу» Володимир Терещенко. Їхні адвокати за призначенням не подали апеляційні скарги на арешт своїх підзахисних.