СБУ оголосила в розшук підозрюваного в організації вбивства Гандзюк

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

СБУ оголосила в розшук підозрюваного в організації вбивства радниці міського голови Херсона, активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна.

Відповідна інформація опублікована на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України, передає Центр журналістських розслідувань.

Відповідно до зазначеної інформації, СБУ розшукує Левіна Олексія Олексійовича, який переховується від органів досудового розслідування. Левін, який зник 19 серпня 2018 року підозрюється за ст.115 ч.2 п.4 ст.115 ч.2 п.6 ст.115 ч.2 п.11 ст.115 ч.2 п.12 (умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю і з корисливих мотивів, вчинене на замовлення за попередньою змовою групи осіб – ред.) Кримінального кодексу України.

Також вказується, що на затримання Олексія Левіна є відповідна постанова суду з метою приводу.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Невстановлений чоловік облив її концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку госпіталізовано з хімічним опіком.

4 листопада Катерина Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата Паламарчука Павловський, який передавав гроші «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 5 листопада народний депутат Паламарчук заявив, що не має ніякого відношення до нападу на Гандзюк. 6 листопада Паламарчук звільнив свого помічника Павловського.

12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права застави Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві Катерини Гандзюк.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, голова Херсонської облради і місцевої організації ВО «Батьківщина» Владислав Мангер, який є свідком у справі вбивства Катерини Гандзюк, і якого активісти підозрюють в причетності до вбивства, 20 листопада вилетів до Франції.

4 грудня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у справіпро вбивство активістки Катерини Гандзюк оголошено підозру громадянину Левіну, який за версією слідства є ключовою фігурою в цьому злочині. За словами генпрокурора, Левін виїхав з України в день, коли поліція затримала перших підозрюваних у справі.

21 грудня СБУ повідомила про відпрацювання версії, що Катерина Гандзюк була вбита через її активну позицію щодо незаконної вирубці лісу в Херсонській області та викритті причетних до цієї схеми чиновників ОДА.