ФСВП РФ підтвердила, що українця Панова етапували в одну з колоній Омської області

Новини
Євген Панов Фото: Sputnik

Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) Росії підтвердила, що незаконно засудженого в окупованому Криму у «справі диверсантів» українця Євгена Панова етапували в одну з колоній Омської області, проте його родичі не можуть дізнатися, в яку саме.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Центр журналістських розслідувань.

«УФСІН РФ підтвердило, що незаконно засудженого за «підготовку диверсії» в окупованому Криму громадянина України Євгена Панова 6 грудня 2018 року було етаповано в колонію Омської області», – йдеться в повідомленні.

Письмова відповідь від ФСВП отримали в Міністерстві закордонних справ України від 14 січня 2019 року.

У документі сказано, що по прибуттю Панова в колонію адміністрацією буде направлено відповідне повідомлення в посольство України в РФ. На сьогоднішній день таке повідомлення ще не надійшло.

«Рідні українця вже третій місяць не знають, де конкретно знаходиться Євген, що з ним, як він себе почуває. В Омській області кілька виправних колоній, тому, в який саме буде міститися українець, поки не відомо», – зазначають правозахисники.

Мати Панова Віра Котелянець звернулася до українського консула в Новосибірську з проханням уточнити інформацію про місце знаходження її сина і отримала відповідь, що її звернення прийнято і обробляється.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, 7 серпня 2016 року ФСБ заявила, що «кордон» між Кримом і материкової України нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ продемонстровала відео із зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.

13 липня «Верховний суд Криму» засудив Євгена Панова до 8 років колонії строгого режиму за обвинуваченням «в підготовці диверсії в Криму в складі диверсійної групи» та «у контрабанді боєприпасів через митний кордон Митного союзу» за ч.1 ст.30 та п.«а» ч.2 ст.281, ч.3 ст.30 та ч.3 ст.226.1, ч.3 ст.222 КК РФ.

23 липня захист оскаржив у Верховному суді РФ «вирок» Євгену Панову. «Прокуратура Криму» в рамках апеляції попросила Верховний суд РФ збільшити термін позбавлення волі Панову з 8 до 10,5 років.

25 октября Верховний суд Росії залишив без змін вирок стосовно Євгена Панова, засудженого до восьми років в’язниці за звинуваченням в «підготовці диверсії в Криму».

5 грудня 2018 року стало відомо, що Євгена Панова етапували з Москви до Сімферополя. Пізніше адвокат Ольга Дінзє повідомила, що українця знову етапували з Криму в Росію, до Краснодару.

На початку січня 2019 роки брат Панова Ігор Котелянець повідомив, що політв’язня відправили по етапу в Сибір, імовірно, в Омську область.