Поранених військовополонених моряків ВМСУ планують перевести до СІЗО «Лефортово» – адвокат

Новини
Московське СІЗО Лефортово Фото: РИА Новости

Слідчий ФСБ РФ 25 січня повідомив адвокатів поранених двох військовополонених моряків ВМСУ та співробітника СБУ про направлення в управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) РФ документу про переведення українців з медчастини СІЗО «Матросская тишина» до СІЗО «Лефортово».

Про це телеканалу Громадське повідомив адвокат пораненого українця Василя Сороки Сергій Бадамшин, передає Центр журналістських розслідувань.

«Так, сьогодні мій колега отримав таке повідомлення від слідчих. Коли саме планують, ніхто не каже. Напевно, наступного тижня», – сказав Бадамшин.

Він також заявив, що заява радника президента РФ Михайла Федотова, яку 25 січня оприлюднила український омбудсмен Людмила Денісова, про те, що стан здоров’я Василя Сороки задовільний, не відповідає дійсності. В ній йдеться, що набряк на руці Сороки виник нібито через користування еспандером.

«Звісно, дивує формулювання про те, що набряк з’явився через користування еспандером. Це говорить про непрофесійний підхід з боку лікарів. Адже ми всі бачили, що набряк не зійшов з моменту операції, ми бачили його під час продовження запобіжного заходу 15 січня. В такому ж стані він був 22 січня. Після операції йому не пояснили, що можна робити, а що ні, фактично сказавши – «сам розминай». І лише після багаторазових публікацій, «стусанів», йому видали еспандер. Тобто вже після обрання міри запобіжного заходу», – зазначив Бадамшин.

Крім цього, адвокат наголосив, що його підзахисного не можна переводити у такому стані у звичайне СІЗО, більше того, його негайно потрібно направити до звичайної клініки, інакше йому може загрожувати інвалідність.

Адвокати і омбудсмен Людмила Денісова раніше заявляли, що РФ не показує їм медичну документацію щодо процесу лікування моряків.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 українському військовополоненому моряку до 24 квітня. Поранені Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.

24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.