ПАРЄ закликала РФ поводитись з українськими моряками відповідно до Женевської конвенції

Новини
Парламентська Асамблея Ради Європи Фото: УНИАН

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала РФ негайно звільнити захоплених в Чорному морі українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Відповідну резолюцію «Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» ухвалили делегати на зимовій сесії ПАРЄ в Страсбурзі. Документ підтримали 103 парламентарія, «проти» проголосували троє, 16 – «утрималися», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Асамблея наполегливо закликає Російську Федерацію негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити надання необхідної медичної, правової та консульської допомоги у відповідності з положеннями міжнародного гуманітарного законодавства такими як Женевські конвенції», – йдеться у документі.

Також ПАРЄ закликала міжнародні організації, зокрема, Міжнародний комітет Червоного Хреста та Комітет Ради Європи з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (КЗК), відвідати українських військовослужбовців у російських слідчих ізоляторах та висловила підтримку будь-яким дипломатичним зусиллям держав-членів Ради Європи, спрямованим на звільнення українців.

Крім того, Асамблея закликала Росію забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці на підставі Договору про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, підписаного Україною і Росією у грудні 2003 року і ратифікованого у квітні 2004 року, та Конвенції ООН з морського права.

«Асамблея засуджує застосування військової сили Російською Федерацією проти українських військових кораблів та їхніх екіпажів», – сказано у резолюції.

Разом з тим, ПАРЄ закликала РФ та Україну утримуватися від будь-яких подальших кроків, що можуть ускладнити юридичні суперечки між ними, загострити конфлікт та загрожувати безпеці в усьому регіоні.

У резолюції підтверджується, що Асамблея підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. До того ж парламентарії засудили спорудження Росією мосту через Керченську протоку, що вони вважають незаконним та ще одним порушенням суверенітету України.

Крім того, ПАРЄ висловила занепокоєння з приводу вибіркових обшуків російськими прикордонниками українських та міжнародних суден в Азовському морі.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 українському військовополоненому моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.