Українські консули відвідали пораненого моряка Сороку в СІЗО «Лефортово» – МЗС

Новини
Василь Сорока Фото: Facebook

У Москві українські консули відвідали в СІЗО «Лефортово» військовополоненого пораненого українського моряка Василя Сороку, якого нещодавно перевели з медчастини СІЗО «Матросская тишина».

Про це в понеділок, 4 лютого, повідомив агентству УНІАН заступник начальника Управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС України Олександр Хом’як, передає Центр журналістських розслідувань.

«У нас почалися відвідування першого числа, сьогодні тривають. Дозволи консулами отримані, і зараз відвідали поки військовополоненого Василя Сороку, в п’ятницю. Він поранений. І сьогодні відвідають двох ще поранених – Андрія Ейдера і Андрія Артеменка», – сказав Хом’як.

Він додав, що за інформацією консулів, Сорока скарг не висловлював, стан здоров’я поліпшується.

«Будемо сподіватися, що стан здоров’я їх покращиться», – додав дипломат.

Він зазначив, що консули отримали дозволу на відвідування українських військовополонених не на кожен день.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 українському військовополоненому моряку до 24 квітня. Поранені Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.

24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

В кінці січня в Москві трьох поранених моряків – Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороку – перевели з медчастини СІЗО «Матроська тиша» до СІЗО «Лефортово».