Військовополонений моряк ВМСУ Ейдер захворів на гепатит під час перебування в СІЗО «Матросская тишина»

Новини
Андрій Ейдер Фото: Евгения Эйдер

Пораненому військовополоненому моряку ВМСУ Андрію Ейдеру видали епікриз при переводі з медсанчастини СІЗО «Матросская тишина» в СІЗО «Лефортово», в якому є дані результатів аналізів, які підтверджують наявність у нього гепатиту В.

Про це у вівторок, 4 лютого, повідомила в Facebook адвокат українця Олександра Маркова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні найпершими зайшли до українського військовополоненого Ейдера Андрія, що утримується в ФКУ СІЗО № 2 ФСВП Росії по м. Москві (Лефортово). Як і домовлялися, Андрій приніс той самий епікриз, який йому видали при вибутті з «Матросской тишины. Далі просто цитата: «Anti-HCV – позитивний від 20.11.2018, HBsAg – позитивний від 20.11.2018», – написала Маркова.

При цьому вона звернула увагу, що в документах вказана дата 20.11.2018 – до того як моряків ВМСУ захопили в полон 25 листопада 2018 року.

«Не кажучи вже про якість медицини, яка після таких епікризів ставиться під сумнів, можна сміливо сказати про «рукожопость» лікарів, які готують і підписують даний документ. Невже нічого їх не збентежило?», – зазначила адвокат.

Вона також вказала, що її підзахисного поставили до відома про захворювання тільки при переводі з одного СІЗО в інше.

«Раніше в закрите судове засідання слідчі представляли довідку про стан здоров’я Ейдера Андрія, де нічого не згадувалося про гепатит В. До речі, в період перебування в «Матросской тишине» Андрію ніхто навіть не повідомляв про можливе захворювання. Мій підзахисний абсолютно не був проінформований в даному напрямку», – написала Маркова.

Вона додала, що у Ейдера повторно взяли аналіз крові в «Лефортово».

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.

16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 українському військовополоненому моряку до 24 квітня. Поранені Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.

24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

В кінці січня в Москві трьох поранених моряків – Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороку – перевели з медчастини СІЗО «Матроська тиша» до СІЗО «Лефортово».