Чубаров нагадав про необхідність змінити статус Криму

Новини
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: investigator.org.ua

Народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу, член Конституційної комісії Рефат Чубаров під час виступу на засіданні Верховної Ради у зв’язку з п’ятою річницею початку збройної агресії РФ проти України висловив сподівання на внесення до парламенту проекту закону про внесення змін та доповнень до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим та його прийняття більшістю голосів.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Рефат Чубаров порівняв роботу над прийняттям проекту закону з невиконаним домашнім завданням.

«Є одне домашнє завдання, із виконанням ми невиправдано затягнули. Робочою групою Конституційної комісії розроблено законопроект щодо внесення змін та доповнень до Конституції України в частині статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Закріплення в Конституції України статусу кримськотатарської національно-територіальної автономії у складі української держави, за визначенням, що джерелом цієї автономії є право кримськотатарського народу на самовизначення як корінного народу України, надасть нашій державі та нашим партнерам нові правові інструменти та важелі для відновлення суверенітету України над Кримом», – сказав Чубаров.

«Сподіваємось, у найближчі дні президент України внесе цей законопроект на розгляд Верховної Ради України. Впевнений, він буде підтриманий голосами більшості народних депутатів», – додав голова Меджлісу.

За його словами, у 2019 році мають відбутися помітні зрушення у питанні деокупації Криму. Народний депутат вважає, що українській державі й українському суспільству слід конкретними ініціативами залучати основних гравців міжнародної політики для вироблення спільного з Україною плану дій, спрямованих на деокупацію Криму і відновлення державного суверенітету.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.
  • 30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу. 28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою.
  • 18 травня 2018 року Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.
  • 12 листопада 2018 року Порошенко повідомив, що очікує, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму, як кримськотатарської національно-територіальної автономії, аби подати його на розгляд Верховної Ради.
  • Рефат Чубаров вважає, що проект змін до Конституції щодо Криму став заручником політичної ситуації в Україні через майбутні президентські та парламентські вибори.