Процес змін до Конституції щодо Криму став заручником виборчої кампанії – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Процес внесення змін та доповнень до Конституції України щодо статусу АР Крим, текст проекту яких був розроблений робочою групою Конституційної комісії, фактично став заручником політичної ситуації в Україні через президентські та парламентські вибори, які мають відбутись у 2019 році. Штаби кандидатів непокояться, що це питання може вплинути на їх рейтинги.

Про це заявив Рефат Чубаров, член Конституційної комісії, народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Тепер є питання щодо внесення цих змін і доповнень (до Конституції України – ред.) до розгляду у Верховній Раді України. Ми дотягнули до передвиборчого періоду, я маю на увазі ситуацію в цілому, я не хочу сказати, що я теж дотягував, адже я навпаки намагався весь час всіх прискорити, щоб якомога швидше внести. Тепер тут втрутилося дуже багато різних експертних підходів, думок щодо того, наскільки це доцільно і наскільки це можливо. Я думаю, що в одних штабах думають, що вони будуть робити, якщо президент внесе ці зміни і доповнення, а в штабі президента думають, наскільки вплине на передвиборчу кампанію те, що президент внесе ці зміни на голосування, а позитивного рішення не буде», – зазначив Чубаров.

«Але менше з тим, я наполягаю на тому, що потрібно внести ці зміни до парламенту саме зараз, щоб певні депутати показали на люди неприйняття цієї ідеї, якщо такі є, а в інших є можливість показати своє розуміння і підтримку такої ідеї», – додав він.

На думку голови Меджлісу, процес внесення змін до Конституції щодо статусу Криму на сьогоднішній день став заручником політичної ситуації через вибори. «Це мало хто хоче визнавати, але про це говорять експерти, які працюють при провідних політиках», – наголосив він.

Чубаров вказав, що як свідчать його консультації з ведучими політиками,через вибори деякі з них можуть на даний момент не підтримувати це питання, а вже після виборчої кампанії змінити свою думку. Тим більш, що за результатами минулорічного соцопитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центром Разумкова, половина громадян України підтримують створення кримськотатарської автономії у Криму після деокупації півострова.

«Ми зараз настільки в процесі цих консультацій, і навіть якщо ми зараз чуємо від когось «ні», я не хотів би це озвучувати, оскільки це «ні» завтра може стати «так». Бо це процес консультацій, а з політиками ми працюємо. Для мене головне те, що соціологічне дослідження, яке було проведено восени 2018-го року, нам показало дуже оптимістичну цифру для нашої ситуації: 54% опитуваних підтримують цю ідею. І ми зараз намагаємося, щоб політики слідували за цією цифрою, хоча б», – заявив голова Меджлісу.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.
  • 30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу. 28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою.
  • 18 травня 2018 року Петро Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.
  • 12 листопада 2018 року Порошенко повідомив, що очікує, що найближчим часом Конституційна комісія розгляне проект змін до розділу 10 Конституції України щодо статусу Криму, як кримськотатарської національно-територіальної автономії, аби подати його на розгляд Верховної Ради.