У трьох поранених військовополонених моряків ВМСУ залишаються осколки в тілі – Новіков

Новини

В утримуваних в московському СІЗО «Лефортово» трьох поранених військовополонених українських моряків залишаються осколки в тілі, хоча Росія офіційної інформації про стан їх здоров’я досі не надала.

Про це в коментарі телеканалу Громадське заявив російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисту українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що у виписках, які стали підставою для переведення поранених у СІЗО «Лефортово» з медчастини СІЗО «Матросская тишина», йдеться про те, що стан їхнього здоров’я це дозволяє.

Також Полозов додав, що моряка катера «Бердянськ» Андрія Артеменка вивозили до лікарні без відповідної згоди, не повідомивши про свої дії.

«Його вивезли з СІЗО в міську лікарню №1 імені Пирогова в Москві, протягом 2-3 годин проводили якісь медичні маніпуляції з використанням медичної техніки, при цьому йому не говорили, що з ним роблять. Він не давав інформованої згоди на проведення тих чи інших процедур, йому не повідомили про результат. Але для галочки тепер омбудсмен Москалькова, російська влада будуть заявляти, що ось : ми поранених обстежили», – зазначив Полозов.

Адвокат розповів, що на подібні «обстеження» вивезли і українського моряка Андрія Ейдера, щодо Василя Сороки поки інформація відсутня. За словами захисника, такі дії Росії не відповідають вимогам щодо забезпечення медичної допомоги пораненим, а відсутність офіційної інформації ускладнює встановлення діагнозу, схеми лікування і реабілітації військовополонених:

«Звичайно ж нашим адвокатам поранені суб’єктивно розповідають про свій стан здоров’я: болить рука, нога, в Артеменка падає зір», – сказав адвокат.

За словами Полозова, у кожного з трьох поранених моряків і досі залишаються осколки в тілі. Утім в СІЗО «Лефортово» медчастини немає, є лише лікар, який обслуговує ув’язнених.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.