Не змогли налаштувати відеоконференцію: апеляційну скаргу захисту військовополоненого моряка Ейдера перенесли

Новини
Андрій Ейдер Фото: Евгения Эйдер

Апеляційну скаргу захисту військовополоненого українського моряка Андрія Ейдера, заплановану на 25 лютого 2019 року в «Верховному суді» Криму, перенесли на вівторок, 26 лютого.

Про це “Кримській правозахисній групі” повідомив російський адвокат Микола Полозов, передає Центр журналістських розслідувань.

Засідання перенесли через технічні неполадки «суду» та неможливість провести відеоконференцію з московським СІЗО «Лефортово», де утримують Ейдера та інших військовополонених моряків.

Адвокати Ейдера планують оскаржити рішення «Керченського міського суду» від 28 листопада 2018 року, який залишив моряка у СІЗО.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.