Незаконно побудований РФ Керченський міст є причиною посадки суден на мілину – МінТОТ

Новини

Незаконно побудований РФ Керченський міст – головна причина посадки суден на мілину, які його проходять. Він став перешкодою для вільного проходу суден з Азовського в Чорне море.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Міністерство тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ).

У МінТОТ нагадали, що балкер Maryland під прапором Ліберії, який сів на мілину 15 березня, висотою 13,9 метрів, а його максимальна осадка 7,7 метрів.

«У районі повороту з Чушкінского на Єнікальське коліно глибина конструкції на цій ділянці – 8,3 метра. Технічні характеристики судна дозволяли безперешкодно здійснити вихід з Азовського моря, проте незаконно збудований Керченський міст в черговий раз став перешкодою для вільного проходу суден у Чорне море», – заявили в МінТОТ.

У відомстві нагадали, що окупанти встановили обмеження по осадці суден на позначці 8 метрів.

«Через незаконне будівництво моста і його неправильної конструкції спостерігається замулювання дна і відкладення піску в районі Керченської протоки. Причиною цього можуть бути велика кількість опор Керченського моста, які займають значну площу дна в протоці, а також перешкоджають природному перетоку води в Чорне море» , – пояснили в міністерстві.

Також в МінТОТ нагадали, що після окупації Криму Росією окупаційні адміністрації здійснюють повний контроль над Керченською протокою і Керч-Єнікальський каналом, і підкреслили, що відповідальність за роботу Керч-Єнікальського каналу, його очищення і експлуатаційні днопоглиблювальні роботи несе Російська Федерація.

Міністерство з питань тимчасово окупованому територій і внутрішньо переміщених осіб повідомляло, що побудований РФ Керченський міст зміщується – свідчать результати космічної зйомки. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано кілька критичних ділянок.

  • Міст через Керченську протоку Росія почала будувати після анексії Криму в квітні 2015 року. Генпідрядник будівництва мосту – компанія «Стройгазмонтаж» росіського мільярдера Аркадія Ротенберга.
  • 15 травня 2018 року за участі президента РФ Володимира Путіна відбулося відкриття автодорожньої частини Керченського мосту. Автомобільний рух легкового та громадського транспорту по мосту з боку Краснодарського краю РФ і окупованого Криму було запущено 16 травня.
  • В Євросоюзі заявили, що будівництво Росією Керченського мосту в окупований Крим без згоди Києва є черговим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.
  • США засудили будівництво Росією і часткове відкриття Керченського мосту між Краснодарським краєм РФ і окупованим Кримом без дозволу України, заявивши, що РФ продовжує порушувати міжнародне право.
  • 1 вересня 2016 року Мінфін США розширив санкції проти фізичних та юридичних осіб за причетність до окупації українських територій і діяльність в анексірованном Криму. Під секторальні санкції США потрапили близько 100 російських компаній, в тому числі до списку включені підприємства і компанії, які беруть участь в будівництві Керченського мосту в порушення міжнародного морського права, серед них і ТОВ «СГМ-Міст» – дочірнє підприємство компанії «Стройгазмонтаж», засноване спеціально для управління проектом будівництва мосту.
  • 18 червня Рада Європейського союзу продовжила заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму ще на рік – до 23 червня 2019 року. 5 липня Рада ЄС продовжила на шість місяців – до 31 грудня 2018 року – економічні санкції проти Росії за її дії, що дестабілізують ситуацію в Україні.