Прокуратура АРК зібрала дані про 21 тисячу правоохоронців, які служили в Криму на момент анексії

Новини

Прокуратура Автономної Республіки Крим встановила анкетні дані більше 21 тисячі чоловік, які на момент анексії півострова РФ працювали в правоохоронних органах АР Крим та Севастополя.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу прокуратури АРК.

«Щодо цих осіб здійснюється досудове розслідування, в ході якого вживаються всі необхідні заходи для отримання доказів можливої ​​причетності до скоєння державної зради або інших злочинів і прийняття законного рішення по кожному працівнику вищезазначених правоохоронних органів. Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється досудове розслідування в ряді актуальних кримінальних проваджень вчинення колишніми працівниками 16 правоохоронних органів АР Крим та м.Севастополя кримінального злочину передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада)», – зазначають в прокуратурі.

У липні 2018 року прокуратура АРК повідомила, що проводить роботу по встановленню колишніх співробітників українських правоохоронних органів в Криму, підозрюваних в державній зраді, були встановлені повні ідентифікаційні дані понад 9 тисяч осіб.

Нагадаємо:

  • В листопаді 2017 року народний депутат, координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук назвав кількість українських силовиків, які на 1 березня 2014 року зрадили присягу і не вийшли з окупованого Росією Криму на материк: СБУ – з 1619 військовослужбовців (1235 офіцерів, 384 контрактників) вийшли 217 (210 офіцерів і 7 контрактників); ВСУ – з 13 468 військовослужбовців (4637 офіцерів, 8831 солдатів і сержантів) вийшли 3991 (1649 офіцерів, 2 342 солдатів і сержантів); Внутрішні війська МВС – з 2489 військовослужбовців вийшли 1398; Держприкордонслужба – з 1869 військовослужбовців (448 офіцерів, 1421 солдат і сержантів) вийшли 479 (226 офіцерів, 253 солдатів і сержантів).
  • Як повідомлялося, за даними на кінець січня 2018 року, прокуратура АРК направила до суду 72 обвинувальних акти за статтею держзрада щодо кримських колаборантів – екс-депутатів Криму та Севастополя, колишніх співробітників прокуратури. На сьогодні по суті в суді розглядається лише одне кримінальне провадження.
  • Як писав Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Спецрозслідування« кримських справ»: ​​напрацювання практики», щоб дізнатися, скільки справ колишніх державних і військовослужбовців Криму вже направлено до суду, потрібно мати інформацію з трьох прокуратур, адже справи розслідуються слідчими органів Нацполіціі за підслідністю. ГПУ і СБУ розслідують провадження стосовно колишніх топ-чиновників АРК і Севастополя, відкриті за статтями 110 і 111 КК – державна зрада і сепаратизм. Прокуратура АРК розслідує або здійснює процесуальне керівництво в провадженнях про вчинення цих та інших, в тому числі, військових злочинів екс-чиновниками Криму, а військова прокуратура – у справах колишніх військовослужбовців Збройних Сил України та військового керівництва РФ.