РФ підняла літаки у відповідь на навчання НАТО в Чорному морі

Новини
Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 ПКС РФ. Фото: wikipedia.org

Російська армія задіяла літаки дальнього радіолокаційного виявлення А-50 в навчаннях сил авіації і флоту в Чорному морі на тлі навчань НАТО.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони РФ, пише Центр журналістських розслідувань.

Як повідомили в російському міністерстві, екіпажі літаків А-50 здійснили переліт на один з оперативних аеродромів в Краснодарському краю Росії, і, після дозаправки, вилетіли для нарощування радіолокаційного поля в зони чергування в повітрі.

«Перебуваючи в повітрі над акваторією Чорного моря більше п’яти годин, вони здійснили понад 20 наведень винищувачів Су-27СМ і Су-30 на надзвукові і стратосферні цілі . У навчаннях задіяно понад 50 літаків оперативно-тактичної авіації та вертольотів армійської авіації, дивізіони зенітно-ракетних комплексів С-400 «Тріумф», а також корабельна ударна група і дивізіони берегових ракетних комплексів «Бал» і «Бастіон» Чорноморського флоту», – йдеться в повідомленні.

У Міноборони РФ підкреслили, що навчання в Чорному морі проходять на тлі спільних навчань об’єднаних військово-морських сил НАТО «Морський щит – 2019».

Кораблі країн-членів НАТО, які заходять і присутні у Чорному морі для проведення спільних військових навчань, не будуть захищати суверенітет і недоторканність українських кордонів, бо це – завдання самої України. Крім того, ті завдання, які відпрацьовуються в ході навчань за участю ВМСУ, не враховують головну військову загрозу з боку Росії – можливість нанесення ракетних і повітряних ударів по стратегічних та інших об’єктах України, про це віце-адмірал Сергій Гайдук, командувач Військово-Морськими Силами України у 2014-2016 роках заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Нагадаємо:

  • З 1 до 4 квітня в порту Одеса з дружнім візитом перебували фрегат FHH333 «Торонто» Королівських Військово-морських сил Канади та фрегат Військово-морських сил Іспанії F81 «Санта Марія». Ці кораблі несуть патрулювання в Середземному морі у складі 2-ї Постійної військово-морської групи НАТО «SNMG2».
  • Ракетний катер «Прилуки» ВМСУ провів в Чорному морі спільні тренування типу «PASSEX» з фрегатом Королівських Військово-Морських Сил Канади FFH333 «Торонто». Маневри стали завершальним етапом відвідин України загоном кораблів НАТО.
  • 4 квітня глави МЗС країн-членів НАТО узгодили пакет заходів для підтримки України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в регіоні Чорного моря. Вони спрямовані на покращення обізнаності Альянсу з ситуацією і посилення його підтримки одночасно Грузії і України в таких напрямках, як підготовка військово-морських сил і берегової охорони, візити в порти, навчання та обмін інформацією.
  • 11 квітня більше 10 кораблів Чорноморського флоту РФ вийшли з баз в окупованому Севастополі і Новоросійську для проведення навчань в морських полігонах в Чорному морі на тлі спільних навчань НАТО «Морський щит – 2019».