У Сімферополі важкохворого політв’язня Бекірова вивезли з СІЗО до лікарні

Новини
Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

В окупованому Криму важкохворого політв’язня, кримськотатарського активіста Едема Бекирова у вівторок, 14 травня, вивезли з СІЗО Сімферополя в клінічну лікарню ім. Семашка.

Про це повідомила дочка активіста Елеонора Бекірова, передає Центр журналістських розслідувань.

«Терміново! Мого батька вивезли в лікарню ім.Семашка! Причини з’ясовуємо!», – написала Е.Бекірова.

Пізніше вона повідомила, що її батька не знайшли в лікарні. «Тільки що стало відомо, що ні в одному відділенні лікарні ім.Семашка, мого батька немає!», – зазначила Е.Бекірова.

У свою чергу адвокат політв’язня Іслям Веліляєв повідомив виданню Крим.Реалії, що його підзахисного вивезли в лікарню на обстеження.

«Мого підзахисного Едема Бекірова вивезли до міськлікарні Семашка на консультацію до ендокринолога і кардіолога. Це планове обстеження, сьогодні його привезуть назад в СІЗО. Обстеження лікарів необхідно, оскільки стан здоров’я у Едем-ага як і раніше поганий, у нього високий рівень цукру, а інсулін, який йому колють – не допомагає», – розповів адвокат.

За його словами, рішення вивезти політв’язня на обстеження в міську лікарню адміністрація СІЗО прийняла після відвідин Бекірова «омбудсменом Криму» Людмилою Лубіною.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затрималикримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. Його відвезли до Сімферополя в «кримське управління ФСБ», де пред’явили обвинувачення. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 15 січня Едема Бекірова вивезли до Республіканської лікарні імені Семашко на обстеження. За його результатами лікарі видали висновок захисту активіста, що він може утримуватися під вартою в СІЗО Сімферополя.
  • 10 квітня «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт Едему Бекірова до 12 червня. «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на це рішення.