У активіста Бекірова значно погіршилося здоров’я, через гострий біль він не може встати з ліжка – адвокат

Новини
Едем Бекіров Фото: Ислям Велиляев

У тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму за звинуваченням у нібито «незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів», значно погіршився стан здоров’я. Через гострий біль він не може встати з ліжка.

Про це повідомив адвокат Олексій Ладин, який 22 липня відвідав Бекірова в СІЗО, передає Центр журналістських розслідувань.

«Прийшов до свого підзахисного Едема Бекірова обговорити поточні питання у справі і дізнатися його самопочуття. Так ось, він не зміг до мене вийти з камери в медсанчастині тому, що не встає з ліжка. Причина: гострі болі через защемлення хребта. Рідні передають в терміновому порядку знеболюючі», – написав Ладин.

У зв’язку з цим адвокат звернувся до омбудсменів РФ і України Тетяни Москалькової і Людмили Денісової, які раніше «на словах висловили готовність посприяти переведенню Бекірова під домашній арешт».

«Російська Федерація намагаючись формально виконати рішення ЄСПЛ про належне медичне обстеження Едема Бекірова, погіршила його фізичний стан до такої міри, що він не може пересуватися. Чекаємо аргументи Мін’юсту РФ в ЄСПЛ до 28.07.2019 про те, що у Бекірова все добре і йому надається належна медична допомога», – додав Ладін.

Нагадаємо:

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)». Згідно з матеріалами справи, Бекіров нібито в Криму передав якомусь «водієві таксі, який зараз бере участь у справі в якості засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, сумку з майже 12 кг тротилу і майже 200 патронами калібру 9 мм з проханням заховати».
  • 11 червня ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Едема Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано.
  • 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Едема Бекірова.
  • 15 липня омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що Едема Бекірова нібито перевели в лікарню.
  • 16 липня дочка активіста Елеонора Бекірова повідомила, що батька перевели в санчастину СІЗО №1 Сімферополя, проте медичної допомоги він досі не отримує.