У Криму «суд» продовжив на місяць арешт фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»

Новини
Друга бахчисарайська група «справи Хізб ут-Тахрір» Фото: Facebook Кримська солідарність

«Верховний суд» окупованого Криму, в понеділок, 5 серпня, продовжив на 30 діб арешт фігурантам так званої «справи Хізб ут-Тахрір» (друга бахчисарайська група) Серверу Мустафаєву, Серверу Зекірьяєву, Едему Смаїлову, Мемету Бєлялову і Марлену Асанову.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, «Верховний суд Криму» прийняв рішення про продовження запобіжного заходу Серверу Мустафаєву, Серверу Зекірьяєву, Едему Смаїлову, Мемет Бєлялову і Марлену Асанову терміном на 30 днів.

За інформацією активістів, судове засідання проходило в закритому режимі.

Як повідомлялось, 2 серпня «Верховний суд Криму» продовжив на місяць термін арешту трьом фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» – Сейрану Салієву, Тимуру Ібрагімову, Ернесу Аметову.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.
  • 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».