Фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» на півроку продовжили арешт у РФ

Крим

Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив на шість місяців арешт вісьмом фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Марлен Асанов, Сервер Зекірьяев, Ернес Аметов, Тимур Ібрагімов, Сейран Салієв, Мемет Бєлялов, Сервер Мустафаєв і Едем Смаїлов залишаться в СІЗО до 13 лютого 2020 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на об’єднання «Кримська солідарність».

Перше попереднє засідання у даній справі проходило по відеоконференцзв’язку з суду в Ростові-на-Дону з Сімферопольським СІЗО №1, де знаходилися обвинувачені. При цьому їхні адвокати брали участь в засіданні з Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі.

Сейран Салієв вважає переслідування кримських татар політично мотивованими:

«Хочу додати по суті. Видно, що у цих всіх справ політичне підґрунтя. Чому? Тому що, я зокрема, за себе скажу, це спроба змусити мовчати мене і моїх братів по вірі. Це обмеження за релігійною і національною ознакою з боку держави. Наприклад, коли нас звинувачують по 205 статті, доказів немає, потерпілих немає, цивільних осіб немає, відповідач теж відсутній».

Наступне засідання, на якому кримінальну справу почнуть розглядати по суті, призначено на 3 вересня.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.
  • 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».