Цемаха допитали перед відправкою до Росії – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: Facebook Офіс Президента України

Володимир Цемах, якого вважають одним зі свідків у справі про збиття малайзійського «Боїнга» рейсу MH17 у небі над Донбасом, був допитаний перед відправкою до Росії.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський журналістам в аеропорту «Бориспіль» після зустрічі військовополонених моряків ВМСУ і політв’язнів Кремля, які повернулися на батьківщину, передає Центр журналістських розслідувань.

«Допитали і не тільки перед поверненням. Я не буду називати прізвища європейських лідерів, з якими ми проговорили час, який потрібен для всіх слідчих дій. Ми все це зробили. Все, що від нас попросили. Це було складно. Я боявся, що через це може зірватися обмін», – сказав Зеленський.

Глава СБУ Іван Баканов заявив в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна, що невидача Цемаха могла б зірвати переговори з обміну, «оскільки відсутність Цемаха в списку на обмін автоматично передбачала припинення переговорів з Росією».

«Можу погодитися з думкою експертів, що вимога Москви включити Цемаха в свої списки є черговим підтвердження причетності РФ до краху МН17», – додав він.

За словами Баканова, з Цемахом після затримання проводилися слідчі дії, всі дані долучені до матеріалів справи. Глава СБУ запевнив, що Україна докладе всіх зусиль для того, щоб причетні до краху МН17 були притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • У червні 2019 року СБУ в ході спецоперації затримала Цемаха на окупованому Донбасі і вивезла його на підконтрольну територію України. Його підозрюють у перевезенні зенітно-ракетного комплексу «Бук» в Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.
  • 29 червня Шевченківський райсуд Києва заарештував Цемаха на два місяці. № вересня суд продовжив його арешт.
  • 5 вересня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід Цемаху і відпустив його під особисте зобов’язання.
  • У міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи про збиття «Боїнга» рейсу MH17, заявили, що хотіли б поговорити Володимиром Цемахом і виказали розчарування, тим, що не зможуть з ни поговорити, бо Україна передає його РФ.
  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.