Глава МЗС України розповів про головну причину видачі Цемаха РФ

Новини
Володимир Цемах Фото: УНІАН

Рішення щодо видачі РФ бойовика «ДНР» Володимира Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення малайзійського літака рейсу MH17 у небі над Донбасом, було вимушеним кроком. Українська сторона разом із Міжнародної слідчою групою постаралася зробити все можливе, щоб видача Цемаха не вплинула на інтереси слідства.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt, розміщеному на сайті посольства України в Німеччині, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми не могли спокійно дивитися, як наші громадяни повільно вмирають. Тому ми змушені були піти на складні компроміси. Сюди відноситься видача Цемаха. І ми усвідомлюємо, що наше рішення було складним і для багатьох наших міжнародних партнерів, зокрема, Нідерландів. Ми розраховуємо на розуміння вимушеності такого кроку. Російська Федерація повинна виконувати свої зобов’язання відповідно до Резолюції РБ ООН №2166 і співпрацювати зі слідством. А практика арештів українських громадян та взяття їх у заручники, щоб потім шантажувати Україну і міжнародне співтовариство, має бути припинена», – зазначив міністр.

Прокуратура Нідерландів перекваліфікувала переданого Україною в рамках обміну Росії бойовика «ДНР» Володимира Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення малайзійського літака рейсу MH17 у небі над Донбасом, в підозрювані.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • У червні 2019 року СБУ в ході спецоперації затримала Цемаха на окупованому Донбасі і вивезла його на підконтрольну територію України. Його підозрюють у перевезенні зенітно-ракетного комплексу «Бук» в Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.
  • 29 червня Шевченківський райсуд Києва заарештував Цемаха на два місяці. № вересня суд продовжив його арешт.
  • 5 вересня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід Цемаху і відпустив його під особисте зобов’язання.
  • У міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи про збиття «Боїнга» рейсу MH17, заявили, що хотіли б поговорити Володимиром Цемахом і виказали розчарування, тим, що не зможуть з ни поговорити, бо Україна передає його РФ.
  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.