Вища рада правосуддя звільнила Чорнобука з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області

Новини
Валерій Чорнобук, єкс-голова Апеляційного суду Криму фото: Бюро судової інформації

Вища рада правосуддя (ВРП) вирішила звільнити екс-голову Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука, який підозрюється у державній зраді, з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги. На засіданні не був присутній сам Чорнобук.

Рішення було прийнято на засіданні Вищої ради правосуддя 19 вересня 2019 року, передає повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Бюро судової інформації.

Адвокат Чорнобука Костянтин Чох спочатку клопотав про відкладення засідання, оскільки, за його словами, Чорнобук не отримував повідомлення про захід, та наразі знаходиться на лікарняному.

Проте члени ВРП повідомили, що запит був надісланий за адресою, яку наразі суддя вказує в усіх документах: Дніпропетровська область, с.Оріхове. Після наради колегія ВРП відмовила у задоволені клопотання.

Тоді Костянтин Чох подав клопотання про зупинення розгляду справи Чорнобука.

“Наразі продовжується кримінальне провадження щодо Валерія Чорнобука, воно на фінальній стадії. До ухвалення вироку не можна розглядати питання його звільнення. Крім того, відео, яке фігурує у справі, змонтоване. Цього не заперечував і журналіст, який брав це інтерв’ю. У нас є підстави вважати, що це відео було змонтоване цим журналістом з метою наклепу та можливого шантажування Чорнобука. Ми вважаємо, що змонтоване відео не може бути причиною звільнення судді. Якщо буде випровдувальний вирок, а ви його звільните, будуть порушені права Чорнобука, це буде підставою для звернення у ЄСПЛ“, – заявив адвокат Костянтин Чох.

Проте члени ВРП зробили зауваження про те, що предмет дослідження у дисциплінарній та кримінальній справах не є однотипним, ВРП не встановлює факт злочину, а вирок не впливає на дисциплінарну справу. Після наради колегія відмовила і в цьому клопотанні.

Після наради колегія ВРП винесла рішення про звільнення Чорнобука Валерія Івановича з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Вищої ради юстиції від 4 серпня 2016 року № 1926/0/15-16.

Детальніше про справу Чорнобука читайте в матеріалі Чорнобук та інші. Колаборанти між судом і прокуратурою

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонский. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка було призначено на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцем його проживання і за місцем його останньої роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. В серпні прокуратура АРК оголосила в розшук Валерія Чорнобука.
  • 3 листопада Валерій Чорнобук був затриманий в Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ. 5 листопада Голосіївський райсуд Києва заарештував його на два місяці.
  • 28 листопада ВСУ скасував постанову Верховної Ради про звільнення Валерія Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області в зв’язку з порушенням регламенту парламенту при розгляді цього питання.
  • 26 березня 2019 року Голосіївський райсуд продовжив арешт Чорнобука до 24 травня 2019 року. 25 квітня Київський апеляційний суд залишив це рішення чинним.
  • 20 травня Голосіївський райсуд продовжив Чорнобуку термін тримання під вартою на 39 днів – до 27 червня 2019 року.
  • 10 червня Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського райсуду Києва про продовження строку тримання під вартою  Валерія Чорнобука.