«Ексміністру охорони здоров’я Криму» змінили запобіжний захід

Новини
Петро Михальчевський в Дніпровському райсуді Києва Фото: Бюро судової інформації

“Ексміністру охорони здоров’я” Криму Петру Міхальчевському, якого звинувачують у державній зраді, знову змінили запобіжний захід – на особисте зобов’язання.

Про це пише Бюро судової інформації.

Це вже третє «пом’якшення»: спочатку Міхальчевського випустили під домашній арешт, за два місяці змінили домашній арешт з цілодобового на “нічний”, зараз зняли і його. Петро Міхальчевський знову працює лікарем хірургом у приватній клініці, ходить на судові засідання та запевняє, що втікати з країни не має намірів. Проте, каже він, отримує пропозиції «йти на обмін».

Наразі суд у справі за обвинуваченням Петра Міхальчевського перейшов до стадії доповнення до судового слідства.

На засіданні планували допитати експертку Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ Ольгу Ковбасенко, яка не з’являється в суд вже декілька місяців. Нагадаємо, вона підписувала висновки лінгвістичної експертизи, які ставила під сумнів сторона захисту, наполягаючи на тому, що експертка висловила особисту оцінку, кажучи про те, що “під час інтерв’ю Міхальчевський схвалював анексію і спонукав громадян отримувати громадянство РФ».

У НДІ Ковбасенко більше не працює, а зв’язатися з нею не вдавалось. Проте цього разу вона отримала повістку, але відповіла прокуратурі, що не зможе бути присутній на суді, оскільки буде перебувати за кордоном.

Крім того, на минулому засіданні з’ясувалось, що в суді не збереглися записи допиту свідка Олега Тимченка, тому колегія постановила відновити процесуальну дію та повторно допитати лікаря. Як ми розповідали, колишнього головлікаря тубдиспансеру Сімферополя Олега Тимченко вже допитували у січні. Тоді він заявив, що Міхальчевський сприяв проведенню «референдуму»: допомагав налагодити роботу дільниць для голосування на території лікарень. Крім того, за словами Тимченко, Міхальчевський рекомендував керівникам лікарень Криму отримувати російські паспорти.

Проте цього разу свідок не з’явився у залі суду. Він повідомив прокуратуру АРК, що зайнятий в цей день на роботі.

Після наради колегія суддів (Марченко, Мельніченко, Левко) винесла ухвалу про незадоволення клопотання прокурора. Суд підтримав сторону захисту та змінив міру запобіжного заходу на особисте зобов’язання на два місяця: до 29 грудня. Згідно із КПК, це найбільш м’який запобіжний захід. Міхальчевський повинен з’являтися до суду. Не спілкуватись зі свідками та не змінювати постійне місце перебування.

Через завантаженість суду наступне засідання призначили за місяць: на 26 листопада.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Міхальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 8 січня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Міхальчевському у вигляді утримання під вартою строком на один місяць. 24 квітня Херсонський міськсуд продовжив арешт Міхальчевському до 24 червня.
  • Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії.
  • Слідство опрацьовує і факти, опубліковані в матеріалі Центру журналістських розслідувань щодо участі Міхальчевського в політичний діяльності в окупованому Криму. Екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Госсовєта Криму».
  • 25 червня обвинувальний акт щодо Михальчевський був направлений до Апеляційного суду Києва для вирішення питання про визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.
  • Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.